ROSARIO - Maartje Paumen heeft vrijdag (plaatselijke tijd) laten zien dat de Nederlandse hockeysters bij het wereldkampioenschap in Rosario op haar kunnen rekenen.

De strafcornerspecialiste trof in de groepswedstrijd tegen Australië liefst drie keer doel en had daarmee een groot aandeel in de zege van 4-1.

Nederland is na drie duels al bijna zeker van een plek in de halve finale. Het elftal van bondscoach Herman Kruis was eerder ook al veel te sterk voor India (7-1) en Nieuw-Zeeland (7-3).

Zondag wacht de confrontatie met medekoploper Duitsland. Bij winst kan Oranje, dat in Argentinië de titel verdedigt, de halve eindstrijd al niet meer missen en is het slotduel tegen Japan dinsdag niet meer van groot belang.

Doorslaggevende betekenis

Paumen staat nu op zeven doelpunten en is daarmee voorlopig topscoorster van het toernooi. De verdedigster van Den Bosch maakte in het openingsduel tegen India drie treffers en woensdag tegen Nieuw-Zeeland scoorde ze één keer. Die strafcorners (en één strafbal) waren toen nog niet van doorslaggevende betekenis. Nederland maakte veertien goals, waaronder tien velddoelpunten.

Tegen Australië had Oranje strafcornerspecialiste Paumen wat harder nodig. Na acht minuten was het bij de eerste poging direct raak. Australië kwam via Nicole Arrold, die ook een strafcorner benutte, op gelijke hoogte. Paumen besliste het duel in korte tijd. Eerst sloeg ze in de laatste minuut voor rust raak. Direct na de pauze benutte ze voor de derde keer een strafcorner. Minke Smeets vergrootte de voorsprong daarna naar 4-1

Doeltreffendheid

Australië was niet meer bij machte wat terug te doen. Oranje dacht juist, tegen de finalist van vier jaar geleden, voor het eerst bij het WK met grote tegenstand te maken te krijgen. Het verschil was echter te groot, al was dat voor een groot deel te danken aan de doeltreffendheid van Paumen.

Nederland zal graag als eerste in de groep willen eindigen. Dan ontloopt de regerend olympisch kampioen vermoedelijk favoriet Argentinië. Het organiserende land versloeg vrijdag Spanje met 4-0 en staat in de andere groep met negen punten ook bovenaan.