PARIJS - Frankrijk heeft de blamerende prestaties tijdens het WK in Zuid-Afrika doorgetrokken bij de start van de EK-kwalificatie. Wit-Rusland verpestte het debuut van bondscoach Laurent Blanc voor eigen publiek door in Parijs met 1-0 te winnen.

Na het desastreus verlopen WK, met uitschakeling in de groepsfase en een reeks controverses buiten het veld, hoopte Frankrijk onder Blanc een nieuwe start te kunnen maken.

Zonder de door de Franse voetbalbond geschorste Franck Ribéry, Patrice Evra en Nicolas Anelka had Frankrijk tegen Wit-Rusland het beste van het spel.

Rouw

De ploeg van Blanc slaagde er echter niet in te scoren en zag Wit-Rusland vlak voor tijd uit de enige kans van de wedstrijd wel toeslaan. Invaller Sergei Kisliak dompelde het Stade de France vier minuten voor tijd in rouw.

Italië, dat net als Frankrijk zwaar teleurstelde in Zuid-Afrika, zette de eerste kwalificatiewedstrijd onder bondscoach Cesare Prandelli wel in winst om. De 'Azzurri' kwamen bij Estland op achterstand, maar door treffers van Antonio Cassano en Leonardo Bonucci in vijf minuten tijd nam Italië drie punten mee naar huis (1-2).

Prandelli heeft na het WK veel nieuwe spelers ingepast, onder wie 'probleemkind' Cassano die door de vorige bondscoach Marcello Lippi nog was gepasseerd voor de mondiale eindronde.

Bizar duel

Portugal leek het voorbeeld van Italië te volgen, maar zag Cyprus in de slotfase alsnog langszij komen. In een bizar duel klonk het eindsignaal bij 4-4. De Portugese fans in Guimaraes konden het doelpunten- en foutenfestival allerminst waarderen.

De Portugezen, zonder sterspeler Cristiano Ronaldo, kwamen in de eerste helft tot verbijstering van het thuisplubliek al twee keer op achterstand. Na de rust (2-2) moest Portugal ook nog twee keer een gelijkmaker incasseren (3-3 en 4-4). Andreas Avraam bezorgde het verrassend sterke Cyprus in de 88e minuut het verdiende punt.

Defoe

Jermain Defoe was de grote man op Wembley. De Engelse spits van Tottenham Hotspur maakte drie van de vier doelpunten tegen Bulgarije (4-0). Adam Johnson maakte het andere doelpunt.

Miroslav Klose bezorgde Duitsland in Brussel de winst op België: 0-1. De 'Rode Duivels' deden nauwelijks onder voor de 'Mannschaft', maar werden daarvoor niet beloond. ''Wat we vanavond hebben laten zien, vormt een goede basis voor de toekomst'', vond de Belgische bondscoach Georges Leekens.

Spanje

Wereldkampioen Spanje begon de jacht op prolongatie van de Europese titel met een simpele zege op Liechtenstein: 0-4. Fernando Torres maakte twee doelpunten, David Villa en David Silva verzorgden de rest van de productie. Villa heeft nu 43 doelpunten in de nationale ploeg gemaakt en is daarmee nog één treffer verwijderd van het record van Raul.

Vlak voor tijd schoot de spits van FC Barcelona nog op de lat. ''Heel jammer, vooral omdat het de laatste minuut was. Maar goed, ik weet zeker dat het doelpunt nog gaat komen omdat ik hopelijk nog jaren voor Spanje mag spelen'', aldus Villa.