AMSTERDAM - Nederland is de EK-kwalificatiereeks vrijdag begonnen zoals werd verwacht. Het uitduel met San Marino werd in een ruime overwinning omgezet: 0-5. Spits Klaas-Jan Huntelaar scoorde drie keer.

Vanaf de eerste minuut was sprake van een ongelijke strijd. De vice-wereldkampioen was veel en veel te sterk voor het nietige San Marino, dat nog nooit een wedstrijd won in het kader van de EK-kwalificatie.

In de zestiende minuut opende Dirk Kuijt de score vanaf de strafschopstip. Kuijt mocht aanleggen nadat Huntelaar in het strafschopgebied in kansrijke positie werd gevloerd. Heel even leek San Marino direct op gelijke hoogte te komen, maar een schot van afstand ging net over.

Huntelaar

Hoewel het Nederlands elftal in een laag tempo voetbalde, schroefde Huntelaar de score op. De nieuwe spits van Schalke 04 scoorde kort voor (38ste minuut) en kort na rust (48ste minuut) opnieuw. Op aangeven van Kuijt maakte hij na 67 minuten zelfs zijn derde doelpunt van de avond.

Ruud van Nistelrooij beleefde halverwege de tweede helft zijn terugkeer in het Nederlands elftal. Van Nistelrooij verving Kuijt en kwam voor het eerst in actie voor Oranje sinds het EK van 2008. De 34-jarige spits pikte in de negentigste minuut zijn doelpunt mee.

Nederland - San Marino