GLASGOW - Ontspannen en vol respect begint bondscoach Berti Vogts van Schotland zaterdagmiddag aan het eerste deel van misschien wel het mooiste klusje uit zijn loopbaan. Aan de vooravond van het thuisduel met het Nederlands elftal liet de trainer die Duitsland in 1996 naar de Europese titel leidde geen gelegenheid onbenut om zijn komende tegenstander te prijzen. Hij kon echter niet verbergen dat hij wel degelijk mogelijkheden voor zijn op papier zwakkere formatie ziet.

Nog zichtbaar aangeslagen door de barre weersomstandigheden betrad Vogts vrijdagmiddag het met whisky- en ginposters behangen perszaaltje van Dumbarton, een klein clubje onder de rook van Glasgow. Al met een van zijn eerste opmerkingen liet de altijd zo weinig spraakzame en wantrouwende trainer de aanwezige Duitse journalisten versteld staan. Hard wreef Vogts zijn tijdens de voor de pers geheime training zo verkleumde handen over elkaar. "Kijk, dat is nu de reden waarom mijn trainingen vaak besloten zijn. Dit kunnen jullie van de media nooit aan."

De Duitse journalisten die even eerder nog uitvoerig spraken over het gebrek aan humor en flair bij Vogts keken verrast op. Was dit nu de man die ze al tien jaar omschreven als kleurloos figuur? Om zich zo voor te kunnen doen, moest Vogts wel heel ontspannen zijn. Dit kon hij niet spelen.

Arrogant

Tijdens de persconferentie van nog geen tien minuten maakte de bondscoach een hele rustige indruk. Eenvoudig ontweek hij elke poging van Schotse journalisten om zich laatdunkend over de Nederlanders uit te laten. "Nee, Nederlanders zijn niet arrogant. Nederlanders kunnen gewoon heel goed voetballen. Het zijn aardige jongens. En met Advocaat is ook niets mis. Hij is vriendelijk en kundig."

"Het is eigenlijk een sensatie dat Nederland met al zijn kwaliteiten niet rechtstreeks voor het EK is geplaatst. Echt ongelooflijk. Alleen die spitsen al. Hadden wij ze maar", verzuchtte de trainer die zijn spelers in negentien interlands slechts achttien keer zag scoren.

Lofzang

In zijn lofzang over de kracht van Oranje kon Vogts niet verbergen dat hij Schotland wel degelijk kansen toedicht. "Nederland heeft individuele kwaliteiten, maar wij hebben een ploeg. Ik vind het fantastisch dat we eerst thuis spelen. Wij kennen de kracht van onze tegenstander. Zij weten niet hoe het is om tegen ons in Hampden Park te voetballen."

"Daar moeten we van profiteren. Als iedereen de wedstrijd van zijn leven speelt, is er wel degelijk een enorme sensatie mogelijk. Als Schotland in twee wedstrijden wint van Nederland beschouw ik dat als een grotere prestatie dan Europees kampioen met Duitsland worden."

Vogts hoopt stiekem op een stunt en weet dat hij tegen het Nederlands elftal steun krijgt uit twee onverwachte hoeken. De .000 beschikbare plaatsen in Hampden Park, een stadion dat ooit plaats bood aan 103.000 toeschouwers, zijn al wekenlang uitverkocht. Waar de Schotten normaal alleen maar kijken naar de resultaten van Glasgow Rangers en Celtic, hebben ze nu ook weer veel interesse voor de nationale ploeg. Dan is er nog het weer.

De meteorologen voorspellen tijdens de wedstrijd slagregens en enorme windvlagen. Zelfs automobilisten worden al voor het weer gewaarschuwd. In Glasgow zijn ze benieuwd hoe de in hun ogen toch verwende Nederlanders zich in dergelijke omstandigheden houden.