AMSTERDAM - Nu Ajax de Champions League heeft bereikt, lijkt het financiële tekort grotendeels te zijn opgelost. Toch kan de club geen garanties geven. "We hebben diverse stappen in de goede richting gemaakt, maar nog niet genoeg."

De deelname aan de Champions League en de verlaging van de salariskosten helpt het verlies van Ajax wel te verminderen, maar niet weg te poetsen. Tenzij de Amsterdammers heel ver komen in de Champions League.

Dat werd duidelijk tijdens een gesprek tussen de woordvoerder van Ajax Miel Brinkhuis en Dow Jones, dit meldt het Financieel Dagblad.

Verlies

Ajax presenteerde op 1 juli jongstleden het boekjaar 2009/2010 waarin bleek dat de club een verlies heeft geleden van van 21 miljoen euro. Dat was een voorlopige constatering. Op 16 oktober zal het definitieve resultaat bekend worden gemaakt.

"We kunnen als beursgenoteerd bedrijf geen concrete prognose voor het lopende boekjaar 2010/2011 geven, maar Ajax werkt hard aan verbetering van het operationele resultaat. We hebben diverse stappen in de goede richting gemaakt, maar nog niet genoeg", vertelt Brinkhuis.

Champions League

De loting voor de Champions League heeft voor Ajax mooie affiches opgeleverd. Real Madrid, AC Milan en AJ Auxerre zullen voor een goed gevulde Arena zorgen. Ajax zou hiermee tussen de zes en acht miljoen euro kunnen verdienen.

Dat bedrag kan oplopen als de prestaties goed zijn. Ter vergelijking: in het seizoen 2005/2006 werd de achtste finale bereikt en Ajax verdiende daarmee een bedrag van 17,7 miljoen euro.

Transfers

Daarnaast profiteert Ajax van de transfers van Rafael van der Vaart (van Real Madrid naar Tottenham Hotspur) en Klaas-Jan Huntelaar (van AC Milan naar Schalke 04).

De vergoedingen voor spelers die deelnamen op het WK waren ook aangenaam. Luis Suarez en Nicolas Lodeiro bereikten met Uruguay de halve finale en Demy de Zeeuw, Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel de finale met Nederland.

Brinkhuis bevestigt dat de post salarissen structureel en tijdelijk is verlaagd doordat het afstoten en verhuren van een aantal spelers meer oplevert dan het aantrekken van nieuwe of tijdelijk gehuurde spelers. "Het is momenteel niet aan de orde dat wij gebruik hoeven te maken van de kredietfaciliteit bij de bank."