AMSTERDAM - Jong Oranje heeft de EK-kwalificatiereeks afgesloten met een uitnederlaag tegen Spanje. De Zuid-Europeanen waren donderdag in Alcoy met 2-1 te sterk.

Sergio Canales en Diego Capel scoorden voor Spanje, Bas Dost maakte tussendoor de gelijkmaker. Nederland was al geplaatst voor de play-offs. De ploeg van Cor Pot was nog ongeslagen.

Jong Oranje begon sterk aan het duel en had in de eerste tien minuten duidelijk een overwicht, maar na de openingsfase kreeg Spanje meer grip op de wedstrijd. Nederland werd steeds meer in de verdediging gedrongen.

Na 25 minuten drukten de Spanjaarden dat overwicht ook uit in de score. Canales tikte een lage voorzet achter zijn standbeen in.

Voorsprong

Vijf minuten later was het alweer raak. Debutant Jerson Cabral soleerde door de verdediging heen en haalde uit met links. Via de Spaanse doelman David de Gea tikte de bal tegen de paal en Dost schoot de rebound in. Na rust bleef de druk van Spanje, dat nog strijdt om bij de vier beste nummers twee te komen, groot. In de 54e minuut leidde dat tot de 2-1.

Met de nieuwe voorsprong op het bord twijfelde Spanje. Verder aanvallen betekende een risico, de 2-1 verdedigen ook. Nederland maakte van de twijfel gebruik door weer meer vooruit te voetballen en kreeg ook goede kansen, maar trof tot tweemaal toe het houtwerk.

Uitgenaster

In de tumultueuze slotfase bleken de Spaanse spelers wat uitgenaster. Eerst werd Maikel Kieftenbeld, die eventjes een arm op een Spanjaard legde, een rode kaart aangesmeerd, even later veroverde de thuisploeg een strafschop.

De debuterende PSV-goalie Jeroen Zoet stopte de inzet van Bojan Krkic echter en in de tegenstoot vond Oranje nog maar eens de paal waardoor een verdiende 2-2 uitbleef.