LONDEN - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) komt nog dit jaar met speciale regelgeving, die het voor transseksuelen mogelijk maakt om probleemloos aan Olympisch Spelen deel te nemen. Dat heeft de directeur van de medische commissie van het IOC, Patrick Schamasch, vrijdag bekendgemaakt. "Het IOC respecteert de mensenrechten. Wij willen niet discrimineren", aldus Schamasch.

Het IOC wil een wachttijd invoeren voor olympische sporters, die hun geslacht hebben veranderd. In die periode moeten fysieke en mentale processen afgerond worden die samenhangen met de transformatie van vrouw in man of van man in vrouw.

Mannen hebben bijvoorbeeld een hogere testosteronspiegel, sterkere spiermassa en meer longcapaciteit. Na een geslachtsverandering ondergaan dergelijke kenmerken een wijziging. Als die processes zijn afgerond, hebben de transseksuelen recht op een olympisch startbewijs. De IOC-directeur gaf verder nog geen concrete informatie over de inhoudelijke aspecten van de nieuwe regelgeving.

Tot en met Atlanta 1996 moesten de vrouwelijke deelnemers een omstreden seksetest ondergaan. In 1999 werd die test afgeschaft wegens de discriminerende werking.