ZAGREB - De Nederlandse waterpolovrouwen hebben bij het Europees kampioenschap in Zagreb hun eerste overwinning behaald. De ploeg van bondscoach Mauro Maugeri won in groep B met 17-10 van Duitsland. De periodestanden waren 5-1, 6-6, 2-2 en 4-1.

Oranje had het eerste groepsduel nog verloren. Hongarije bleek met 9-8 te sterk. Tegen het zwakke Duitsland begonnen de waterpolosters mede daarom zeer geconcentreerd en nam de equipe een 5-1-voorsprong.

In het tweede kwart gingen de Duitse vrouwen agressiever spelen en werd de Nederlandse defensie enkele keren opengereten. Duitsland kwam terug tot één doelpunt (6-5), waarna de regerend olympisch kampioen weer afstand nam.

Via een 11-7 tussenstand werd uiteindelijk de 17-10 eindstand bereikt.

Tussenronde

''Het positieve van deze wedstrijd is dat we ons in elk geval geplaatst hebben voor de tussenronde'', sprak coach Maugeri. ''Aan de andere kant ben ik er niet gelukkig mee dat we Duitsland zoveel scoringskansen hebben gegeven. Tien tegendoelpunten, dat zijn er vier of vijf te veel.''

Dankzij de zege op Duitsland ligt de regerend olympisch kampioen op koers voor een plek in de tussenronde. De nummers twee en drie plaatsen zich daarvoor. Alleen de groepswinnaar gaat rechtstreeks naar de halve finale.

Directe kwalificatie

Doordat later op de donderdagavond in diezelfde poule Spanje met 13-10 van Hongarije won, heeft Oranje nog de kans zich direct te kwalificeren voor de halve eindstrijd.

Dan moet de equipe zaterdag winnen van Spanje en mag Hongarije niet met (te) grote cijfers van Duitsland winnen.