NYON - José Mourinho vindt Wesley Sneijder de beste voetballer van het jaar in Europa. Volgens de Portugese trainer van Real Madrid verdient de Nederlandse middenvelder daarom de Gouden Bal.

''Sneijder heeft een fantastisch jaar gespeeld'', zei Mourinho donderdag in Nyon, waar hij aanwezig is bij een forum met diverse topcoaches van de Europese voetbalbond UEFA.

De Nederlanders Henk ten Cate en Martin Jol nemen daar ook aan deel.

Mourinho werkte afgelopen seizoen met Sneijder bij Internazionale. De oud-Ajacied had een belangrijk aandeel in de winst van de Champions League, landstitel en Italiaanse beker.

Iniesta

Sneijder leidde het Nederlands elftal naar de finale van het WK, waarin Spanje na verlenging te sterk was. Andrés Iniesta, die in de finale het winnende doelpunt maakte, lijkt een belangrijke concurrent voor Sneijder bij de verkiezing van de Europees voetballer van het jaar.

''Ik zou de Gouden Bal aan Sneijder geven'', aldus Mourinho. ''Ik zeg niet dat hij beter is dan Iniesta, maar hij heeft wel een beter seizoen gehad dat Iniesta die niet zoveel wedstrijden heeft gespeeld.''

Xavi

''Iniesta heeft een goed WK gedraaid, maar bij deze verkiezing gaat het niet alleen om het WK maar om het hele seizoen. Voor mij is Sneijder de nummer één, Xavi twee en Iniesta drie.''

De Gouden Bal wordt aan het einde van dit jaar uitgereikt. Een vakjury van journalisten kiest de winnaar.