AMSTERDAM - Tyler Farrar heeft de vijfde rit in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Amerikaan was in de massasprint te sterk voor Koldo Fernandez en Mark Cavendish.

Theo Bos legde beslag op de negende plaats. In het klassement deden zich geen mutaties voor. Philippe Gilbert behoudt de leiderstrui, Laurens ten Dam is op de negentiende plaats de beste Nederlander.

De etappe over een heuvelachtig terrein, zonder écht zware beklimmingen, werd gekleurd door een ontsnapping van Pierre Rolland, David Gutierrez, Jose Toribio en Arnaud Labbe. Het kwartet bouwde een marge van zes minuten op alvorens het peloton zich in gang zette.

Wandeletappe

Omdat de hoofdmacht zich aanpaste aan het gestaag teruglopende tempo van de vluchters, ontstond een wandeletappe. Pas op zo’n vijftien kilometer was de samensmelting een feit en in de finale hielden de ploegen van de spurters alles gesloten.

In de massasprint ging Cavendish veel te vroeg aan; Farrar timede beter en pakte z'n eerste rit in deze Vuelta.

De zesde rit voert het peloton vrijdag van Caravaca de la Cruz naar Murcia over een afstand van 144 kilometer. Na een vlak parcours ligt op zo’n tien kilometer van de finish de steile Cresta del Gallo.

Bekijk de klassementen