PARIJS - De Franse oud-wielrenner Laurent Fignon is dinsdag op 50-jarige leeftijd overleden. Fignon, tweevoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk, had kanker.

Dat weerhield hem er niet van afgelopen zomer nog als co-commentator actief te zijn tijdens de Tour.

Fignon won de Tour in 1983 en 1984 en werd in 1989 tweede op slechts acht seconden van de Amerikaan Greg Lemond, de kleinste marge tussen de nummers één en twee ooit in de Ronde van Frankrijk.

Ritzeges

Fignon, bijgenaamd Le Professeur, won in zijn loopbaan 76 wedstrijden. Zijn eerste tourzege werd mede bereikt door de winst in twee etappes en het uitvallen van geletruidrager Pascal Simon.

Het jaar erop bevestigde hij zijn klasse met vijf ritzeges. Ook won hij twee keer de klassieker Milaan-Sanremo en in 1989 de Ronde van Italië.

Verboden middelen

Fignon maakte ruim een jaar geleden in een tv-programma bekend dat hij kanker in een vergevorderd stadium had. Hij voegde eraan toe dat er geen aantoonbaar verband was met gebruik van verboden middelen.

In een boek had hij kort ervoor toegegeven tijdens zijn actieve loopbaan amfetaminen en cortisonen te hebben gebruikt.

De afgelopen jaren was hij actief als co-commentator voor de Franse televisie. Dit jaar was hij zo verzwakt dat hij dat soms vanaf zijn hotelkamer deed.