KATWIJK - Ruud van Nistelrooij betrad dinsdag onder luid applaus van de spelers van het Nederlands elftal het speelveld van Quick Boys in Katwijk. De spits lachte en stak beide handen in de lucht. Daar was hij dan, na ruim twee jaar weer terug bij zijn geliefde Oranje.

Bekijk de slideshow

Bondscoach Bert van Marwijk benoemde Van Nistelrooij als baas van de rondo, het spelletje waarmee Oranje traditioneel iedere oefensessie begint.

De ervaren vervanger van de geblesseerde Robin van Persie bepaalde gedecideerd welke spelers in de fout gingen en dus in het midden moesten staan. Geen international vocht een beslissing van de spits aan. Wat Van Nistelrooij zei was wet.

Vorm

De aanvaller kreeg tijdens verschillende partijspelletjes alle gelegenheid om te laten zien dat hij weer net zo makkelijk doelt treft als voorheen bij sc Heerenveen, PSV, Manchester United en Real Madrid.

De Brabander, dit seizoen bij Hamburger SV al goed voor drie doelpunten in twee competitiewedstrijden, luisterde zijn terugkeer bij de training van Oranje echter niet op met treffers. Hij voetbalde wel met een brede glimlach en fungeerde tot twee keer toe als aangever.

Geen pers

De spits besloot na een training van ruim anderhalf uur nog niet uitgebreid met de Nederlandse pers te praten. Van Nistelrooij en de bondscoach willen eerst samen een goed gesprek voeren. De 34-jarige international is woensdag wel beschikbaar voor de media. Hij kan dan wellicht vertellen in welk perspectief hij zijn rentree ziet.

Helpt hij het Nederlands elftal tijdens de komende interlands tegen San Marino (3 september) en Finland (7 september) tijdelijk uit de brand? Of wil Van Nistelrooij zijn interlandloopbaan pas op 36-jarige leeftijd na afloop van het EK in Polen en Oekraïne definitief afsluiten?

Misschien wil de spits ook nog terugkijken op het optreden van de centrumaanvallers van Oranje op het laatste WK, waarvoor hij niet werd uitgenodigd.

Huntelaar

Afgaande op de partijspelletjes tijdens de training heeft Van Marwijk vrijdag tegen San Marino nog geen basisplaats voor Van Nistelrooij in gedachten. Klaas-Jan Huntelaar lijkt nog steeds de eerste vervanger van de aan zijn enkel geblesseerde Van Persie. Dirk Kuijt acteerde als vervanger van de gekwetste Arjen Robben op de rechterflank. Eljero Elia voetbalde als linksbuiten.

Het heeft er veel van weg dat Vurnon Anita en niet Erik Pieters zich voorlopig opvolger van de afgezwaaide Giovanni van Bronckhorst mag noemen. Ron Vlaar vormde samen met Joris Mathijsen een centraal koppel in de defensie. De verdediger van Feyenoord mag mogelijk tegen San Marino beginnen omdat John Heitinga voor één duel geschorst is.