NEW YORK - Roger Federer heeft in de eerste ronde van de US Open totaal geen last gehad van de Argentijn Brian Dabul. De Zwitser, tweede op de plaatsingslijst, was in ongeveer anderhalf uur klaar: 6-1 6-4 6-2.

Federer was vanaf het begin scherp en fel. Dabul kon niets anders doen dan de schade beperkt houden en af en toe een game winnen.

Het hoogtepunt kwam bij 5-3 en deuce in de tweede set. Dabul leek Federer te verschalken met een lob. Maar met de rug naar het net, achter de achterlijn, slaagde Federer erin de bal door zijn eigen benen te spelen en Dabul te passeren.

In de tweede ronde moet Federer het opnemen tegen de Duitser Andreas Beck.

Hewitt

Lleyton Hewitt is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken. De als 32e geplaatste Australiër verloor in vijf sets van de Fransman Paul-Henri Mathieu. De setstanden waren 6-3 6-4 5-7 4-6 6-1.

Mathieu won de eerste twee sets, maar daarna leek Hewitt zich op de voor hem karakteristieke manier terug te knokken in de wedstrijd. De Australiër, winnaar van de US Open in 2001, won de derde en de vierde set. In de beslissende vijfde set bleek de pijp echter leeg.

Na 3 uur en 39 minuten, met een matchpoint tegen, sloeg Hewitt een beslissende dubbele fout.

Mathieu moet het in de tweede ronde opnemen tegen zijn landgenoot Guillaume Rufin, die met een wildcard is toegelaten tot het toernooi.