ROSARIO - De Nederlandse hockeysters zijn de strijd om prolongatie van de wereldtitel goed begonnen. Oranje was met liefst 7-1 te sterk voor India. Maartje Paumen scoorde drie keer, Kim Lammers tweemaal.

Het elftal van bondscoach Herman Kruis kon zich maandag in de openingswedstrijd in Rosario geen betere tegenstander wensen dan India, dat met de dertiende plaats de laagste positie op de wereldranglijst inneemt van alle deelnemende landen in Argentinië.

Ook vier jaar geleden, toen Oranje onder leiding van Marc Lammers het WK won, was India de eerste tegenstander. Toen startte Nederland het toernooi een stuk moeizamer (3-2-winst).

Onrustig

Nu oogde het veldspel bij momenten, zeker in de eerste helft, nog wat onrustig en onzorgvuldig. Het klasseverschil met India was echter zo groot dat de titelverdediger nog niet het beste hockey hoefde te tonen.

Na acht minuten opende Nederland de score. Aanvoerster Janneke Schopman bediende Marilyn Agliotti. De aanvalster zag de bal, ondanks een slechte balcontrole, over de doellijn verdwijnen: 1-0.

Tegenaanval

Oranje had moeite om in die fase door te drukken. India zocht een aantal keren brutaal de tegenaanval. Het was aan keepster Joyce Sombroek te danken dat de gelijkmaker even uitbleef. De 19-jarige speelster van Laren hield Saba Anjum en Deepika Thakur met twee goede reddingen van scoren af.

Sombroek krijgt bij het WK verrassend de voorkeur boven Floortje Engels, die vorig jaar tijdens het door Nederland gewonnen EK in Amstelveen het doel nog verdedigde. Vorige maand tijdens de Champions Trophy maakte Sombroek pas haar debuut. In de weinige wedstrijden die ze tot dusverre speelde, én de trainingen, wist ze Kruis te overtuigen.

Langszij

India kwam na ruim twintig minuten spelen alsnog langszij. Schopman raakte geblesseerd en bleef op het midden van het veld liggen. India speelde de overtalsituatie uit. De pas 15-jarige Rani Rampal trof via de stick van Sombroek doel.

Nederland had maar een paar minuten nodig om weer afstand te nemen. Ellen Hoog scoorde van dichtbij. Lammers zorgde er even later voor dat de marge bij rust twee was: 3-1. In de tweede helft had India niets meer in te brengen en begon Oranje wat overtuigender te hockeyen.

Paumen liet zien dat het met haar vorm wel goed zit. Van de drie strafcorners die Nederland kreeg benutte de verdedigster er twee. Ook een strafbal plaatste Paumen achter doelverdedigster Dipika Gongala. Lammers nam eveneens nog een treffer voor haar rekening.