AMSTERDAM - Philippe Gilbert heeft de derde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Belg van Omega Pharma-Lotto plaatste in de slotkilometer in de rit naar Malaga een explosieve demarrage en neemt en passant de leiderstrui over van Mark Cavendish, die moest lossen uit het peloton.

Gilbert verwees Joaquin Rodriguez en Igor Anton naar de respectievelijke tweede en derde plaats. Het peloton, met daarin de meeste favorieten, finishte op een halve minuut.

Na een onstuimige openingsfase ontstond na zo’n dertig kilometer een kopgroep van zeven man. De Nederlands kampioen Niki Terpstra arriveerde als eerste op de eerste col van de dag en kreeg vooraan gezelschap van Serafin Martinez (Xacobeo), Mickael Cherel (Française des Jeux), Blel Kadri (AG2R), Egoi Martinez (Euskaltel), Javier Ramirez (Andalucia) en Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto).

Zware beklimming

Het septet werkte soepel samen in de hitte - het kwik flirtte met de veertig graden Celsius - en doordat in het peloton niemand zich geroepen voelde om het tempo te bepalen, sloeg het een kloof van dik negen minuten.

In de aanloop naar en op de zware beklimming van de Puerto de Leon verdween de voorsprong als sneeuw voor de zon, vooral door het werk van Liquigas en Katoesja. Voorin spatte de kopgroep uit elkaar; Terpstra en co moesten het antwoord op een aanval van Martinez schuldig blijven.

Overmacht

De Spanjaard begon met een bonus van een halve minuut op het uitgedunde peloton aan de heuvelachtige slotfase. In de laatste kilometer werd Martinez gegrepen door de grote groep, waarin Vincenzo Nibali en Philippe Gilbert zich roerden met versnellingen. De explosieve Belg plaatste de meest venijnige demarrage en won met overmacht. In het klassement heeft Gilbert een voorsprong van veertien seconden op Rodriguez.

De kans dat de sprinters dinsdag wél aan hun gerief komen, is niet groot. Op tien kilometer van de finish in Valdepeñas de Jaen ligt de top van de lastige Puerto de Valdepeñas.