AMSTERDAM - Ondanks forse investeringen is Real Madrid in het openingsweekeinde van de Spaanse voetbalcompetitie direct tegen een opdoffer aangelopen. Zonder Rafael van der Vaart kwam de Spaanse topclub op en tegen Mallorca niet verder dan 0-0.

Barcelona zag Zlatan Ibrahimovic dit weekeinde vertrekken naar AC Milan. De Zweedse aanvaller was buiten beeld geraakt bij trainer Josep Guardiola na de komst van Villa. Met een goed geplaatste kopbal beantwoordde de Spaanse international het vertrouwen van zijn trainer.

Lionel Messi maakte al in de derde minuut de openingstreffer. Het was de 131e voor de Argentijn in dienst van Barcelona. Messi passeerde daarmee de Braziliaan Rivaldo op de eeuwige topscorerslijst van de club. Andres Iniesta, de maker van het winnende doelpunt in de WK-finale, was ook trefzeker.

Barcelona kwam bij een 2-0-voorsprong nog goed weg toen Mohammed Tchité een strafschop miste namens Santander. De thuisploeg maakte daarna echter geen moment aanspraak op een goed resultaat.