AMSTERDAM - Jaoeheni Hoetarovitsj heeft de tweede etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Wit-Rus van Française des Jeux klopte Mark Cavendish in de massasprint in Marbella.

Tyler Farrar finishte als derde, voor Alessandro Petacchi en Manuel Cardoso. Beste Nederlander was Niki Terpstra op de 34e plaats. Cavendish behoudt de leiderstrui.

De rit stond in het teken van een lange vlucht. Mickael Delage (Omega Pharma-Lotto), Mickael Buffaz (Cofidis), Javier Ramirez (Andalucia) en Johnnie Walker (Footon-Servetto) kozen al snel het hazenpad in de Andalusische hitte en verkregen een maximale voorsprong van ruim zeven minuten.

In het peloton bepaalde Columbia, zaterdag winnaar van de ploegentijdrit, het tempo. Toen de jacht op gang kwam, reden nog maar drie man vooruit, omdat Buffaz na een valpartij de strijd staakte.

Hergroepering

Nadat er vanuit het peloton nog een aantal renners de aansluiting zocht bij de vluchters, was de hergroepering op zo’n vijftien kilometer van de meet een feit.

In de finale werden er geen aanvalspogingen ondernomen, zodat de spurters het mochten uitmaken in Marbella. In de sprint leek Cavendish op te gaan voor de triomf, maar hij werd verrassend geklopt door Hoetarovitsj. Het is de belangrijkste zege in de loopbaan van de 26-jarige Wit-Rus.

Maandag voert de derde etappe het peloton naar Malaga. Een nieuwe massasprint lijkt onrealistisch, aangezien op 50 kilometer van de meet de zware Puerto de Leon moet worden bedwongen.