SPA-FRANCORCHAMPS - Lewis Hamilton boekte zondag in Spa zijn derde seizoenszege in de Grand Prix van België. De Britse coureur van McLaren hield het hoofd koel in de natte Ardennen en genoot na afloop van de bewogen race dubbel succes.

 De wereldkampioen van 2008 nam de leiding in het wereldkampioenschap Formule 1 over van de Australiër Mark Webber. ''Een moeilijke race'', vond de Engelsman.

Hamilton had de beste start van iedereen, schoot Webber nog voor de eerste bocht voorbij en nam resoluut de leiding. ''Ik bad dat de race vlekkeloos zou gaan voor mij, maar toen de regen kwam, blokkeerden mijn wielen.''

De Engelsman gleed tien ronden voor het einde van het asfalt af en kon in de grindbak ternauwernood zijn bolide op het circuit houden. ''Ik wist niet wat ik kon verwachten in die omstandigheden. Gelukkig haalde ik de pits en kon naar intermediates wisselen. Vanaf toen was het de wagen veilig naar de finish rijden.''

Probleempje

Hamilton scoorde met zijn vijftiende GP-overwinning 25 punten en staat na dertien van de negentien te rijden races op 182 punten. Webber zakte naar de tweede plaats, maar heeft slechts 3 punten minder.

''Lewis heeft geweldig gereden'', zei de 34-jarige Australiër, die op poleposition stond, maar bijzonder traag op gang kwam. ''Ik had een miniprobleempje met de auto, maar dat bleek bij de start grote gevolgen te hebben. Ik ben tevreden met de tweede plaats, want het was een rommelige wedstrijd.''

Excuses

Sebastian Vettel trekt het boetekleed aan na het incident dat zowel hemzelf als Jenson Button de wedtrijd kostte. De Duitser wilde de op de tweede plaats rijdende McLaren-coureur inhalen, maar verloor de controle over zijn Red Bull en reed vol in de zijkant van de auto van Button.

"Ik probeerde hem buitenom uit te remmen. Toen ik naar de buitenkant stuurde raakte ik de auto kwijt onder het remmen en kon ik de situatie niet meer controleren. Helaas raakte ik hem."