ROTTERDAM - Er is nog hoop voor Feyenoord. De Rotterdamse ploeg leek na de nederlaag bij Excelsior (3-2), het teleurstellende gelijkspel bij Heracles Almelo (1-1) en de uitschakeling afgelopen donderdag door AA Gent in Europees verband op weg naar de eerste mini-crisis van het seizoen.

De thuiswedstrijd zondag tegen Vitesse liep zondag evenwel verrassend goed af: 4-0.

Voor de Arnhemse ploeg was het alweer de derde nederlaag op rij, na de voorgaande verliespartijen tegen Ajax (2-4) en FC Twente (0-3). De nieuwe sterke man Merab Zjordania zag van zijn vier nieuwelingen alleen Chelsea-huurling Nemanja Matic debuteren in het basisteam.

De Georgische zakenman zal op de transfermarkt tot 1 september nog snel zaken willen doen om zijn nieuwe speeltje een hoognodige kwaliteitsinjectie te geven.

Traag

Feyenoord begon weinig bemoedigend aan het duel. De opbouw was traag en voorspelbaar. Al na zes minuten klonk het eerste gefluit in de lang niet volle Kuip. Vijf minuten later voorkwam doelman Erwin Mulder een pijnlijke achterstand voor de onzekere thuisploeg.

De 21-jarige keeper, die na een aantal matige wedstrijden dit seizoen al snel ter discussie kwam te staan, hield met een prima reactie Lasse Nilsson van scoren af.

Leerdam

De openingstreffer van Kelvin Leerdam, opnieuw een degelijke vervanger van de geblesseerde Karim El Ahmadi (heup), veranderde in de 21e minuut alles in de herfstachtige Kuip.

Hij scoorde van dichtbij uit een hoekschop die door Leroy Fer werd doorgekopt, 1-0. Het was de eerste keer dat Feyenoord dit seizoen in de eredivisie een voorsprong nam.

Daarna bleek Feyenoord wel degelijk leuk te kunnen voetballen. Tot aan de rust dwong de ontketende ploeg van trainer Mario Been liefst zeven doelrijpe kansen af. Alleen Fer wist daaruit te scoren, nadat de Arnhemse defensie opnieuw slecht anticipeerde op een hoekschop, 2-0.

Euvel

Na rust ging het jeugdige Feyenoord door met het missen van kansen, een euvel dat de brigade van Been in Gent ook al opbrak. Met name Fedor Smolov, de vervanger van de gepasseerde Sekou Cissé, faalde in de afwerking. Vitesse ontbeerde kracht en kwaliteit om de spanning in het duel terug te brengen.

Ook de van Ajax geleende Ismaïl Aissati kon zijn nieuwe ploeg als invaller nog niet inspireren. De 17-jarige invaller Luc Castaignos (met zijn eerste doelpunt in de eredivisie) en Georginio Wijnaldum (uit een zelf afgedwongen strafschop) bezorgden Feyenoord een therapeutische zege na de trieste aftocht in Gent: 4-0.