DEN HAAG - PSV heeft zondag voor het eerst dit seizoen schade opgelopen in de competitie. De ploeg van trainer Fred Rutten kwam bij ADO Den Haag niet verder dan 2-2. De Eindhovenaren, die de eerste drie wedstrijden hadden gewonnen, mochten daar niet eens over klagen.

PSV speelde in Den Haag zijn minste wedstrijd van het seizoen. Spits Marcus Berg bleef onzichtbaar en ook de aanvallers Jeremain Lens en Balazs Dzsudzsak kwamen nauwelijks in het stuk voor.

De Eindhovenaren kwamen wel twee keer op voorsprong, maar het opportunistisch spelende ADO pakte uiteindelijk verdiend een punt.

Afellay

Omdat Orlando Engelaar en Ola Toivonen ziek waren achtergebleven in Eindhoven, stond Ibrahim Afellay voor het eerst dit seizoen in de basis. De middenvelder moest zich tijdens de voorgaande wedstrijden vanwege een trainingsachterstand tevreden stellen met wat speelminuten als invaller.

Afellay nam in Den Haag de rol van schaduwspits Toivonen over. Otman Bakkal verving de controlerende middenvelder Engelaar.

Van richting

Afellay begon sterk aan de wedstrijd met enkele fraaie passes. Net als de meeste van zijn ploeggenoten zakte hij echter steeds verder weg naarmate de wedstrijd vorderde.

De international hielp PSV wel na acht minuten aan een voorsprong, al had Afellay het geluk dat Timothy Derijck zijn schot flink van richting veranderde: 0-1.

Controle

Gesteund door die vroege voorsprong leek PSV de wedstrijd eenvoudig onder controle te hebben. De ploeg van trainer Rutten raakte de grip echter kwijt nadat doelman Andreas Isaksson twee keer weifelend had opgetreden bij hoge voorzetten van ADO Den Haag.

De thuisclub sprong slordig om met die kansen. Dmitri Boelikin kopte de bal voor de grabbelende Zweed langs net naast het doel. De volledig vrijstaande Frantisek Kubik raakte de bal op enkele meters van het PSV-doel helemaal verkeerd.

Rood

De Hagenaars schreeuwden na een halfuur om een rode kaart voor Stanislav Manolev omdat de Bulgaarse rechtsback de doorgebroken Kubik onderuit duwde. Scheidsrechter Pol van Boekel, die er bovenop stond, liet echter doorspelen.

ADO slaagde er met veel strijdlust wel in het initiatief over te nemen van PSV. De thuisclub werd daar na bijna een uur voor beloond. Jens Toornstra vond voor het doel de vrijgelaten Derijck, die simpel binnentikte: 1-1.

Het tegenvallende PSV kwam zo'n twintig minuten voor tijd toch weer op voorsprong, door een kopbal van Francisco Rodriguez uit een vrije trap van Dzsudzsak. Kubik tekende enkele minuten later met een fraaie actie voor de verdiende gelijkmaker: 2-2.