ENSCHEDE - FC Twente heeft zijn tweede opeenvolgende zege binnen. In de Veste werd FC Utrecht zondag verslagen, 4-0. Evenals vorige week bij Vitesse was het spitsenkoppel Marc Janko/Luuk de Jong volledig verantwoordelijk voor de productie.

FC Twente speelde in de aanvallende variant, waarmee het een week eerder tegen Vitesse (3-0) ook het verschil maakte.

Dat betekende met Luuk de Jong als tweede centrale aanvaller, vlak achter de Oostenrijkse aanwinst Marc Janko. De twee namen in het Gelredome evenals nu alle doelpunten ook in de tweede helft voor hun rekening.

Opvallend is dat trainer Michel Preud'homme daarmee een defensieve middenvelder, de naar Engeland vertrokken Cheick Tioté, heeft vervangen voor een extra spits.

Aanvallend karakter

Met Bryan Ruiz en Nacer Chadli op de flanken heeft het elftal een aanvallender karakter gekregen dan de effectieve kampioensploeg van het vorige seizoen.

Chadli was in de eerste helft één van de opvallendste spelers van FC Twente, dat FC Utrecht voortdurend terugdrong op de eigen helft. Met goede schoten en voorzetten was de linkerspits, vorig seizoen nota bene nog uitkomend in de eerste divisie bij AGOVV, een voortdurende bedreiging voor de tegenstander. Michel Vorm voorkwam in het Utrechtse doel enkele malen een treffer van de Twentse nieuweling.

Druk Twente

Na de hervatting nam de druk op het Utrechtse doel verder toe. In de 64e minuut viel eindelijk de openingstreffer, die nauwelijks nog kon uitblijven. De van Salzburg afkomstige spits Janko kopte raak uit een voorzet van Theo Janssen. Een week eerder in Arnhem had Janko ook al voor de 1-0 gezorgd. Dat was destijds de eerste van Twente in het seizoen.

Janko, die in de eerste helft nog een paar aardige kansen had gemist, zorgde ook voor de nummer twee tegen FC Utrecht. Opnieuw scoorde hij met het hoofd, na een zo mogelijk nog fraaiere voorzet van Janssen. De Jong maakte er vervolgens 3-0 van, na terugkoppen van Janko. Na een aardige solo maakte De Jong ook nog nummer vier.