AMSTERDAM - Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Brit van McLaren wist in wisselende weersomstandigheden Red Bulls Mark Webber en Robert Kubica in zijn Renault voor te blijven. Verschillende titelkandidaten verloren kostbare punten.

Jenson Button, Sebastian Vettel en Fernando Alonso hoorden voor aanvang van de Grand Prix samen met Hamilton en WK-leider Webber bij de titelkandidaten.

Button en Alonso haalden de finish op Spa-Francorchamps niet, Vettel finishte op grote afstand na diverse incidenten.

Dankzij zijn zege neemt Hamilon de leiding in het kampioenschap over van Webber. De wereldkampioen van 2008 koestert een voorsprong van drie punten op de Australiër. Op 31 punten van Hamilton is Vettel voorlopig 'best of the rest'.

Chaos

De eerste ronde leverde direct chaos op. Pole-sitter Webber verprutste zijn start en werd direct ingehaald door de vier man achter hem. Het complete veld ging van start op droogweerbanden, terwijl het al halverwege de eerste rondgang begon te regenen.

Diverse coureurs ging even van de baan, met als enige slachtoffer de jubilerende Rubens Barrichello, die na een botsing met de Ferrari van Alonso de strijd moest staken. De Spanjaard moest een pitstop maken en stond direct voor een inhaalrace.

Sterk tempo

De safetycar kwam enkele ronden naar buiten, waarna Hamilton, die eerder profiteerde van Webbers slechte start en de leiding greep, een sterk tempo te pakken kreeg op de opdrogende baan. De Brit sloeg direct een gat op zijn teammaat Button.

De wedstrijd van Button was kort daarna voorbij, toen hij bij een inhaalpoging van Vettel werd aangereden door de Duitser. Vettel zat zeer dicht op de Engelsman en verloor zijn auto bij een plotselinge koerswijziging nadat Button vroeg in de remmen ging.

De Red Bull-coureur moest een pitstop maken voor een nieuwe voorvleugel en kreeg enkele ronden later van de wedstrijdleiding een drivetrough-penalty vanwege het voorzaken van het ongeluk.

Pitstops

Webber opende enkele ronden later de serie pitstops, in een poging de tweede plaats van de vlak voor hem rijdende Robert Kubica af te snoepen. De Pool dook echter een ronde later de pitsstraat in en wist zijn plaats met succes te verdedigen. Leider Hamilton 'pitte' ook en behield daarbij de leiding.

Vettels kansen op punten waren voorgoed verkeken nadat de Duitser een lekke band kreeg bij een inhaalactie op Vitantonio Liuzzi. Hij moest een volledige ronde op het zeven kilometer lange circuit langzaam rijdend afleggen alvorens hij zijn team kon berijken.

Terugkeer

Tien ronden voor het vallen van de vlag keerde de regen terug, wat een drukke serie pitstops opleverde. Webber greep alsnog de tweede plek nadat Kubica zijn Renault-pitcrew bijna omver reed. De Pool verloor kostbare seconden en ging als derde de natter wordende baan weer op.

Enkele ronden later verloor Alonso de controle over zijn Ferrari. De tweevoudig wereldkampioen spinde en kwam midden op het circuit tot stilstand. De safetycar moest uitkomen om de auto velig van de baan te kunnen laten slepen.

Na de herstart hield Hamilton in de slotronden op een natte baan het hoofd koel. Hij stuurde zijn McLaren als eerste over de streep, voor Webber, Kubica en Felipe Massa in de tweede Ferrari.