AMSTERDAM - De roeibond KNRB heeft de acht aangemerkt als prioriteitsboot voor de Olympische Spelen in Athene. Aanvankelijk lag de keuze voor de dubbelvier voor de hand, maar na het vertrek van Geert Cirkel en het teleurstellende optreden bij de wereldkampioenschappen heeft de bond voor de acht gekozen. In de ogen van de KNRB is er onvoldoende vruchtbare bodem om met de dubbelvier door te gaan.

De selectie van de acht is open. Via trainingen en meetmomenten kunnen roeiers zich de komende maanden in de boot proberen te roeien. De bond verwacht binnen twee tot drie maanden de samenstelling bekend te maken.

Michiel Bartman wilde nog pogingen ondernemen om een dubbelvier te kwalificeren voor de Spelen, maar dat lukt nu niet meer omdat de bond nog maar twee prioriteitsboten mocht aanwijzen. De zware dubbelvier bij de vrouwen was hiervoor al eerder aangemerkt.

Scullploeg

Uit de voormalige dubbelvier stapt Diederik Simon naar de acht over. Slag Michiel Bartman doet dat zeker niet. Hij wil doorgaan in een scullploeg. Hij traint vooralsnog in de skiff, net als ploeggenoot Gerritjan Eggenkamp. Zij trainen ook samen. Mogelijk gaat er in het seizoen toch een dubbelvier het water op. Kandidaten zijn verder Gijs Vermeulen en Matthijs Vellenga. Vermeulen doet overigens wel mee aan de selectie voor de acht.

Het blijft mogelijk dat een scullploeg met Bartman (dubbeltwee of -vier) het seizoen voorbereidt en op de eerste wereldbekerwedstrijd in 2004 met een goede prestatie een aanwijzing voor het olympisch kwalificatietoernooi afdwingt.