AMSTERDAM - Mark Webber start de Belgische Grand Prix zondag van pole position. De Red Bull-coureur en leider in de WK-stand was op Spa-Francorchamps McLaren-coureur Lewis Hamilton en Renaults Robert Kubica te snel af.

Webbers teamgenoot Sebastian Vettel legde beslag op de vierde startplaats, achter hem vertrekt Jenson Button in zijn McLaren van de vijfde plek.

Van de titelkandidaten viel vooral Fernando Alonso tegen met een tiende tijd. De Spanjaard kwam niet tot een probleemloze ronde. Zijn teammaat Felipe Massa wist zijn Ferrari naar de zesde positie te sturen.

Williams-coureur Rubens Barrichello, die zondag zijn 300ste Grand Prix rijdt, zette de zevende rondetijd op de klokken.

Paniek

De sessie werd vroeg in Q1 stilgelegd na een spin van Vitaly Petrov; de Rus verloor de controle op de vochtige kerbstones en kreeg zijn Renault vervolgens niet meer uit het natte gras vlak langs de baan.

De korte onderbreking zorgde voor flinke paniek onder de coureurs; een regenbui was onderweg en het oponthoud verkleinde het tijdspanne om een rondetijd te zetten.

Zodra het licht in de pitsstraat op groen sprong stoven bijna alle auto's de baan op, wat leidde tot chaotische taferelen. Vooral in Stavelot schoten meerdere coureurs van de door regen geteisterde baan.

Slachtoffers

Geen enkele grote naam strandde in de eerste schifting. Beide Sauber-coureurs waren wel het slachtoffer van de omstandigheden. Zowel Kamui Kobayashi als Pedro de la Rosa belandde in de grindbak.

Heikki Kovalainen en Timo Glock profiteerden van de omstandigheden en kwalificeerden zich bij hoge uitzondering voor Q2. Kovalain (Lotus) klokte de zestiende tijd, Glock (Virgin) de zeventiende.

Rampweekend

Beide heren schuiven echter nog twee plaatsen op, dankzij het rampweekend dat Mercedes GP tot dusver beleeft. Michael Schumacher wordt op de startgrid sowieso tien plaatsen teruggezet als straf voor het incident met Barrichello in Hongarije. De Duitser reed de elfde tijd en start zondag als 21ste.

Schumachers teammaat Nico Rosberg moest zijn versnellingsbak laten vervangen. De twaalfde tijd plus de vijf plaatsen straf die daarvoor staan betekenen een zeventiende startplaats.