EINDHOVEN/HILVERSUM - Een onbekende man heeft Piet Schrijvers in het voetbalseizoen 1969/'70 duizenden guldens geboden voor het opzettelijk blesseren van Ajacied Johan Cruijff. De voormalige doelman van Oranje keepte toen voor FC Twente.

Ook ploeggenoot Willem de Vries kreeg het verzoek aan de vooravond van het duel Ajax - FC Twente op 5 april 1970. Beide oud-spelers doen de onthulling in het donderdag verschenen boek 'Eerlijk duurt te lang, over list en bedrog in de sport'.

Donderdagavond vertelde Schrijvers over de poging tot omkoping in het actualiteitenprogramma 2Vandaag. "Ik ben niet snel van mijn stuk te krijgen, maar toen was ik wel even van de kaart", zei de oud-doelman, die zelf ook jaren voor de Ajax keepte.

Doofpot

Schrijvers en De Vries werden allebei telefonisch benaderd. Ze meldden het voorval destijds bij Twente-trainer Kees Rijvers en voorzitter Hilbrink. Dezen lichtten de KNVB in, waarna de affaire in de doofpot belandde.

Ruim dertig jaar later vermoeden Schrijvers en De Vries nog steeds dat de beller Rotterdamse sympathieën koesterde. Twee weken na Ajax - FC Twente stond het duel Ajax - Feyenoord op het programma. Feyenoord had een overwinning nodig om in het spoor van koploper Ajax te blijven.

Verdacht

In 'Eerlijk duurt te lang', een boek van de journalisten Jeroen Jansen en Herman Jansen, bekent Schrijvers behoorlijk met het voorval in zijn maag te hebben gezeten. "Er zal die wedstrijd maar iets met Cruijff gebeuren. Dan ben je toch verdacht", aldus de oud-international.

Tijdens Ajax - FC Twente (3-0) bleef Cruijff gewoon op de been. Ajax - Feyenoord, met een scorende Cruijff, eindigde in 3-3. Mede dankzij dit gelijke spel werd Ajax landskampioen.