Dat Teun van Vliet nog leeft is een godswonder. Hoewel de oud-wielrenner niet direct in Hem gelooft.

Van Vliet overleefde twee hersentumoren (in 2006 kreeg hij de mededeling dat hij nog maximaal een jaar te leven had) nadat hij eerder als actief renner met chronische darmproblemen kampte die hem op het randje van de dood deden balanceren.

Maar Van Vliet overwon zijn ziektes en ging door waar hij mee bezig was: leven in de hoogste versnelling. Dit zorgt voor een niet alledaags levensverhaal. Vol drank, vrouwen, de koers en de dood.

Abnormaal leven

Journalist Guido Bindels kent en volgt Van Vliet al jaren en tikte een biografie van James Dean op de fiets (citaat Mart Smeets). Het is zo’n boek waarin je, eenmaal begonnen, niet meer kan stoppen met lezen. Vanwege de fijne, directe stijl van schrijven, maar ook vanwege het abnormale leven van de hoofdpersoon. Als ware het een film.

Fragmentarisch worden enkele grote gebeurtenissen uit Van Vliets loopbaan besproken. Want fietsen kon hij. En dat terwijl hij op z’n 28ste noodgedwongen moest stoppen. Zijn wereldtitel als zeventienjarige in Argentinië, Milaan - San Remo in 1985 en de les die ploegmaat Hennie Kuiper hem leerde.

En de bergrit in de Tour de France, toen non-klimmer Van Vliet als eerste en met vier minuten voorsprong begon aan de slotklim naar Luz Ardiden, in elkaar stortte en uiteindelijk bijna acht minuten na de winnaar boven kwam.

Zonder opsmuk

Maar de kracht van dit boek zit hem in de manier waarop de hoofdpersoon heeft meegewerkt. Zonder zichzelf te sparen, maar ook zonder na te trappen naar de vrouwen, moeders van zijn kinderen, die hij vol verdriet achterliet. Hard, rauw, eerlijk en zonder opsmuk, zoals het hoort wanneer je de moeite neemt om een boek over je leven uit te brengen.

Van Vliet vertelt bijvoorbeeld dat het hem maar niet lukt zijn dochter Lois op te zoeken. Hij verwekte dit meisje dat hij nog nooit zag tijdens een kortstondige relatie met Lieske, de ex van wielrenner Gert-Jan Theunisse.

Het zijn deze onthullingen en meer die er voor hebben gezorgd dat dit boek binnen drie maanden toe is aan een tweede druk. Het is voor Van Vliet en vooral zijn geliefden te hopen dat hij, nu zijn aandeel in de Tourstart van 2010 tot het verleden behoort, zijn leven op de rails houdt.

Cijfer: 8

Teun van Vliet
Drank, vrouwen, de koers en de dood

Uitgever: Elikser
Auteur: Guido Bindels
ISBN-nummer: 9 7890 8954 210 6
Pagina’s: 193
Prijs: 19,95 euro