AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeysters hebben de korte oefencampagne voor de Champions Trophy in Sydney (29 november - 7 december) afgesloten met een ruime zege. Oranje versloeg donderdagmiddag Japan in Amstelveen met 4-0 in een wedstrijd van x25 minuten. Minke Booij, Ageeth Boomgaardt (beiden uit een strafcorner), Sylvia Karres en uitblinker Eefke Mulder brachten de treffers op hun naam.

De Europese kampioen oefende vorige maand twee keer tegen het sterke China, houder van de Champions Trophy. Beide duels won Nederland met 2-0.

De Oranje-selectie vertrekt volgende week zaterdag naar Australië, na de avond ervoor nog de laatste competitieronde in de hoofdklasse te hebben gespeeld. "Nu maar hopen dat iedereen fit blijft", blikte bondscoach Marc Lammers een tikje bezorgd vooruit. De gedreven Brabander kan in Sydney niet beschikken over aanvalster Fatima Moreira de Melo. De snelle spits van Rotterdam is na vier weken nog niet hersteld van een kijkoperatie aan haar knie.

"Ik blijf last houden", zei de 25-jarige studente in Amstelveen. "Maandag wordt er een botscan gemaakt. Misschien zit er een stressfractuur. Ik wil nu wel eens weten waar ik aan toe ben. Het duurt me allemaal veel te lang."

Ook aanvoerder Mijntje Donners verkeert nog in onzekerheid over haar fysieke gesteldheid. De Nederlandse recordinternational heeft ook al geruime tijd last van haar knie. Deze week is een MRI-scan gemaakt, waarvan ze vrijdag de uitslag krijgt.

"Ik reken erop dat ik gewoon mee naar Sydney ga", gaf Donners aan. "Maar ik wil niets kapotmaken in die knie. De Champions Trophy is een zwaar toernooi, met veel wedstrijden in korte tijd. Het heeft geen zin om de boel nu te forceren. Voorlopig speel ik nog gewoon, maar wel met enige pijn bij het aanzetten en sprinten. Misschien dat een ingreep na de Champions Trophy het beste is. Dan zijn we toch een paar maanden vrij."

Lieve van Kessel (ziek) ontbrak donderdag in Amstelveen. Veel andere spelers van Oranje voelden zich evenmin kiplekker. "Misschien was het daarom wel geen goede wedstrijd tegen Japan", oordeelde Lammers. "Maar als je dan toch met 4-0 wint, mag je niet klagen als coach."