Martin Jol herkende veel in een interview dat Ruud Gullit een paar jaar geleden in Sportweek gaf. Gullit dacht vervloekt te zijn als trainer. Steeds als hij ergens de scepter in handen kreeg, zat het tegen.

Een voorzitter die hem bij het opkomende Chelsea ineens de laan uitstuurde, een clubicoon bij Newcastle United dat hem tegenwerkte, zijn Feyenoordverdediging die op de meest onmogelijke momenten in de fout ging.

“Misschien heb ik dat ook wel. De Engelsen hebben daar een mooie term voor. Being jinxed,” vertelde Jol.

Voedselvergiftiging

Martin Jol leek een succestrainer te worden door al snel de beker te pakken bij zijn eerste profclub als trainer, Roda JC. Tijdens zijn zes jaar durende dienstverband bij RKC greep hij drie keer net naast Europees voetbal. In het seizoen 2002/2003 ging het nota bene op de laatste speeldag mis. De naam van NEC-beul Jarda Simr spookte nog lang door zijn hoofd.

Met Tottenham Hotspur lootte hij in de laatste fase van de bekertoernooien steevast een Engelse topclub en liep hij, wederom op de laatste speeldag, kwalificatie voor de Champions League mis doordat zijn spelers de avond ervoor een voedselvergiftiging hadden opgelopen.

“Ik heb mijn vrouw de hele zomer niet aangeraakt,” grapte hij een paar maanden later met een wrange glimlach.

Aartsvijand

Tijdens een veelbewogen jaar bij Hamburger SV streed zijn ploeg tot in de lente mee op drie fronten: UEFA Cup, Duitse beker en de landstitel. In de halve finales van beide bekertoernooien kon zijn vermoeide en afgeroomde selectie het niet bolwerken tegen respectievelijk aartsvijand Werder Bremen en… aartsvijand Werder Bremen.

Verlies tegen, jawel, aartsvijand Werder Bremen in de competitie betekende afhaken voor de landstitel. Ternauwernood werd Europa League-voetbal veiliggesteld.

Rampscenario

Ajax scoorde vorig seizoen drie keer in het Philips stadion, maar verloor met 4-3 van PSV. Achttien doelkansen gingen er tegen Sparta niet in, zodoende bleef het 0-0. Een waanzinnige inhaalrace brachten de Amsterdammers spectaculaire doelcijfers (106-20) en liefst 85 punten. Maar Ajax kwam net een puntje tekort om FC Twente te achterhalen.

Jol zag meteen de bui hangen. Voorronde Champions League vlak na het WK. En ja hoor, bereikten Oranje en Uruguay potverdrie ook nog de laatste vier in Zuid-Afrika! In die voorronde leken onnodige goals tegen PAOK Saloniki en Dinamo Kiev een nieuw rampscenario te schrijven.

Magisch

Maar woensdagavond werden de gebeden van de gelovige Jol eindelijk verhoord. Op de doellijn had het opperwezen een magisch krachtenveld geïnstalleerd, Maarten Stekelenburg was omgetoverd tot Achilles zonder zwakke plek.

Mijn felicitatie na afloop werd door Jol beantwoord met een omhelzing. Ik was niet de eerste en zeker niet de laatste die zo’n behandeling ten deel viel. Ik vroeg hem of de jinx nu opgeheven was. “Joh ik was nooit jinxed. Dat maak jij er weer van.”

Snel spoedde hij zich naar het parkeerdek om zich te laven aan de schreeuwende fans. Ik gunde het hem wel.