UTRECHT - Ricky van Wolfswinkel was donderdag de grote man bij FC Utrecht. De spits maakte drie doelpunten in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Celtic.

De Schotse grootmacht Celtic liet weinig zien in de Galgenwaard. De ploeg van trainer Neil Lennon had veel balbezit, maar werd zelden dreigend voor het doel van Michel Vorm. Utrecht kwam er telkens snel en gevaarlijk uit en benutte dit keer wel de kansen.

Ook tijdens de uitwedstrijd beleefde de ploeg van trainer Ton du Chatinier een goed eerste half uur, maar dat leverde geen doelpunt op.

In eigen stadion werd het sterke begin wel beloond. Binnen twintig minuten kreeg de ploeg twee strafschoppen van de Spaanse arbiter Carlos Velasco Carballo.

Trefzeker

De eerste werd veroorzaakt door een overtreding op aanvoerder Michael Silberbauer. Bij de tweede penalty haalde de Poolse doelman Lukasz Zaluska aanvaller Dries Mertens onderuit. Beide strafschoppen werden benut door Van Wolfswinkel. De spits was in de eredivisie ook al twee keer trefzeker vanaf elf meter.

Van Wolfswinkel beleeft een droomstart van het seizoen. Zijn competitietotaal staat na drie duels al op vijf doelpunten. Bovendien maakte de bij Vitesse begonnen speler zijn debuut in het Nederlands elftal in het oefenduel met Oekraïne.

Zevende treffer

Vlak na rust maakte Van Wolfswinkel zelfs zijn zevende treffer in de voorronde van de Europa League. Een prachtig gekruld schot met links trof doel na een goede actie van Nana Asare, die daarna geblesseerd uitviel. Zijn vervanger Barry Maguire maakte het feest compleet voor Utrecht. Met een lage schuiver maakte hij er 4-0 van waardoor Celtic twee keer moest scoren om nog door te gaan.

Verdediger Jos Hooiveld begon in de basis bij Celtic. De Nederlander, die zijn carrière begon bij sc Heerenveen, had het moeilijk. Hij was betrokken bij de eerste strafschop en zag zijn directe tegenstander Van Wolfswinkel drie keer scoren. Zijn landgenoot Glenn Loovens bleef de gehele wedstrijd op de bank.

Lange campagne

De uitschakeling van Celtic was het succesvolle einde van een lange campagne van Utrecht richting het 'echte werk' in Europa. Eerst waren er vier wedstrijden nodig om plaatsing af te dwingen voor de voorronde van de Europa League.

Daarin volgden nog zes duels waarin eerder al Luzern en Tirana werden verslagen. Het resultaat is dat Utrecht vrijdagmiddag in Monaco in één van de kokers zit voor de loting voor de groepsfase van de Europa League.