Wie de US Open bij de vrouwen wint? Al sla je me dood. Serena Williams is op het strand in glas gaan staan, moest geopereerd en de nummer één van de wereld mist het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar. Titelverdedigster Kim Clijsters heeft last van haar heup.

Die andere herintreder, Justine Henin, heeft last van haar elleboog en speelt in 2010 niet meer. Venus Williams heeft pijn aan haar knie en moet misschien op het laatste moment ook verstek laten gaan in New York.

Dinara Safina probeert een fysieke en mentale inzinking te boven te komen. Svetlana Koeznetsova is na het winnen van haar tweede Grand Slam-titel, in Parijs vorig jaar, weer de weg kwijt. Gebeurde haar ook na het winnen van haar eerste grote titel.

Problemen

Ana Ivanovic is een mentaal wrak. Elena Dementieva: blessure en vormcrisis. Jelena Jankovic krijgt de bibbers als het er echt om gaat. Maria Sjarapova kruipt langzaam naar haar niveau van voor haar slepende schouderblessure toe, maar is er nog niet. Caroline Wozniacki heeft moeite om de laatste stap te maken: het winnen van een Grand Slam-titel.

Blessures, vormcrisissen en mentale problemen. Het is het vrouwentennis van dit moment in een notendop.

Kansloos

In veel andere sporten zie je het niveau steeds beter worden. De schaatssters van tien jaar geleden zijn kansloos met die van nu. De zwemsters, wielrensters en atleten van vandaag? Hetzelfde verhaal. In het tennis lijkt dat niet te gelden. Tenminste: bij de vrouwen.

Serena en Venus Williams dicteren nog steeds, maar het spel dat zij spelen is niet beter dan tien jaar geleden. Het is nog altijd: een winner of een misslag.

Fysiek waren ze rond 2000 ook een stuk beter. Vandaag trainen ze amper en ze spelen zelden toernooien. Hun levens bestaan uit meer dan tennis. Er moet ook geacteerd en kleding ontworpen worden.

Anarchie

Het kan dit jaar zomaar gebeuren dat Francesca Schiavone een Grand Slam-titel wint op Roland Garros. Voorheen kon de vlag uit als ze de kwartfinale of vierde ronde bij een Grand Slam-toernooi haalde. Op haar dertigste gaat ze ineens door het leven als Grand Slam-kampioene.

In de finale vond ze de 26-jarige Australische Samantha Stosur tegenover zich, ook al een debutante op dat podium. En op Wimbledon wist de 26-jarige Vera Zvonareva de finale te halen, waar ze jarenlang een leger andere Russische vrouwen voor zich wist.

Er is geen touw meer aan vast te knopen. Het is complete anarchie in het vrouwentennis. Er is niemand die opstaat en zich de leider toont waar het vrouwentennis zo naar snakt.

Power

Speelsters met een knappe backhand of met tactische vondsten zijn een zeldzaamheid nu alles draait om power. Dus is het niet zo vreemd dat speelsters als Clijsters na drie jaar zonder tennis en moeder te zijn geworden gewoon bij haar eerste Grand Slam-toernooi na haar comeback de titel pakt.

Iets waarin Henin na twee jaar zonder tennis ook bijna in slaagde bij de Australian Open. Waarschijnlijk komt Steffi Graf, inmiddels twaalf jaar gestopt met tennis, 41 jaar en moeder van twee kinderen, ook een heel eind als ze besluit het toch maar weer te gaan proberen.

Toch een prognose? Laten we eens gokken op Li Na en Shahar Peer. Een Chinese en een Israëlische in de finale van de US Open. Vandaag de dag is alles mogelijk in het vrouwentennis.