AMSTERDAM – Ajax heeft zich gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers wonnen in de Arena met 2-1 van Dinamo Kiev en dit was na de 1-1 in Oekraïne genoeg om het hoofdtoernooi van het kampioenenbal te bereiken.

De bezoekers, in twaalf van de laatste dertien edities van de Champions League aanwezig, wisten vooraf dat ze moesten scoren in Amsterdam om door te gaan en kwamen furieus uit de startblokken. Eerste kopte Oleg Goesev volledig vrijstaand over het doel van doelman Stekelenburg.

Nog geen tien minuten later wist hij na een dekkingsfout van Urby Emanuelson de Ajax-doelman wederom niet te passeren. De beste kans tot enkele minuten voor het rustsignaal was echter voor Andri Yarmolenko. De aanvaller kreeg de bal op een presenteerblaadje van Goesev, maar schoot deze tegen Stekelenburg.

Suarez

Ajax stelde hier in de eerste helft hoegenaamd niets tegenover. Pas na 25 minuten kon de eerste Amsterdamse mogelijkheid genoteerd worden. Luis Suarez haalde van twintig meter uit. Zijn schot ging rakelings langs het doel van de 17-jarige keeper Maxim Koval.

Net toen de fans in de uitverkochte Arena rekening hielden met de brilstand in de rust sloeg de Uruguayaan toe. De bal kwam uit een vrije trap van Jan Vertonghen via de kluts voor de voeten van Suarez. De spits omspeelde Koval en wist uit een moeilijke hoek te scoren: 1-0.

Grimmiger

Het duel werd in de tweede helft grimmiger getuige de vijf gele kaarten die scheidsrechter Alberto Undiano Mallenco trok in het tijdsbestek van vijftien minuten. Ajax controleerde het duel en bij de spelers van Kiev verdwenen de krachten langzaam uit hun benen.

De spanning bij de Amsterdammers nam met de minuten toe. Trainer Martin Jol wisselde vijftien minuten voor tijd Christian Eriksen voor Miralem Sulejmani. De Serviër stond nog geen twee minuten op het veld of hij gaf de beslissende pass op Mounir El Hamdaoui: 2-0.

Penalty

Het werd nog spannend toen de bezoekers vijf minuten voor tijd een penalty kregen na een lichte overtreding van Jan Vertonghen. Sterspeler Andrei Sjevtsjenko verzilverde het buitenkansje waardoor het nog hectisch werd in de Arena. Jol bracht André Ooijer nog als extra verdediger in het veld voor El Hamdaoui, maar de kwalificatie kwam uiteindelijk niet meer in gevaar.

Hierdoor zal Ajax donderdag voor de eerste keer sinds het seizoen 2005/2006 in de pot zitten als er wordt geloot voor de groepsfase van de Champions League.

De Amsterdammers weten dat ze het eerste duel in ieder geval moeten volbrengen zonder Suarez en Vertonghen, die geschorst zijn.