AMSTERDAM - Alessandro Petacchi verschijnt zaterdag mogelijk niet aan de start van de Ronde van Spanje. De winnaar van de groene trui in de Tour de France werd door het Italiaans olympisch comité Coni gehoord in een dopingzaak rondom de omstreden arts Filippo Manelli.

De 36-jarige Italiaan zou zich schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van het verboden middel perfluorocarbon, dat bedoeld is om bloed te verdunnen.

Als het Coni voldoende aanwijzingen heeft, kan het Petacchi direct op non-actief stellen. De renner ziet het zelf niet al te somber in.

"Ik heb alles rustig uitgelegd en op alle vragen antwoord gegeven", keek hij terug op de besloten zitting, die ongeveer twee uur in beslag nam. "Ik hoop dat ze me laten starten in de Ronde van Spanje."

Telefoongesprekken

De zaak kwam in april aan het rollen bij een onderzoek naar Lorenzo Bernucci, een ploeggenoot van Petacchi bij Lampre.

Een huiszoeking bij Petacchi leverde niets op, maar de onderzoekers zouden ook opgenomen telefoongesprekken tussen de Italiaanse sprinter en dokter Manelli als bewijs achter de hand hebben. Van een positieve dopingtest is echter geen sprake.

Schorsing

Een schorsing betekent voor Petacchi vermoedelijk het einde van zijn carrière. In 2008 stond de topsprinter al bijna het hele jaar aan de kant omdat hij de dopingregels had overtreden.

Bij een nieuwe veroordeling behoort een levenslange schorsing tot de mogelijkheden.