AMSTERDAM - Koos Moerenhout kan op de wereldkampioenschappen in Australië op gepaste manier afscheid nemen van het wielerpeloton.

Bondscoach Leo van Vliet heeft de routinier definitief opgenomen in de selectie voor zowel de wegwedstrijd als de tijdrit.

Vijf renners zijn daarnaast zeker van een ticket naar Australië, maakte Van Vliet woensdag bekend.

Van Emden

Naast Moerenhout komt Nederlands kampioen tijdrijden Jos van Emden eveneens zowel in de tijdrit als tijdens de wegwedstrijd in actie.

Daarnaast zijn Lars Boom, Karsten Kroon, Sebastian Langeveld en Nederlands kampioen op de weg Niki Terpstra zeker van een plaats in de selectie.

Door het behalen van de negende plaats op de UCI-ranglijst is Nederland verzekerd van negen startbewijzen voor de wegwedstrijd. Voor de laatste drie plaatsen zijn nog negen kandidaten.

Kanshebbers

Laurens ten Dam, Johnny Hoogerland, Koen de Kort, Michel Kreder, Steven Kruijswijk, Tom Leezer, Martijn Maaskant, Wout Poels en Maarten Tjallingii maken allen een kans.

''De laatste drie plekken vullen is moeilijker dan de eerste zes aanwijzen'', zei Van Vliet. ''Bij de renners die gaan afvallen weet je toch dat je het niet goed kan doen.''

Van Vliet gebruikt de resultaten in de komende koersen, waaronder de Ronde van Spanje, om de laatste namen in te vullen.

Uitschieter

''Je hoopt op hier en daar een uitschieter. Maar feit blijft dat er maar negen renners mogen starten. Dat zijn er gelukkig al drie meer dan een jaar eerder op de WK.''

Voor 8 september maakt Van Vliet de definitieve selectie bekend. Het WK wordt van 29 september tot en met 3 oktober gehouden in het Australische Geelong.