AMSTERDAM – Meerdere spelers van de Franse nationale ploeg vertoonden voorafgaand aan het WK voetbal van 1998 afwijkende bloedwaarden, zo meldt de krant Le Parisien naar aanleiding van uitspraken van de voormalige ploegarts van ‘Les Bleus’ Jean-Pierre Paclet.

“De analyse van de bloedstalen van verscheidene Franse internationals vertoonde net voor de start van het WK in 1998 afwijkende waarden", zegt Paclet in in een interview voorafgaand aan de presentatie van zijn boek waarin hij de onthullingen doet.

Helemaal verdacht

“Als je dan ook nog weet dat die spelers bij bepaalde Italiaanse clubs speelden, wordt het zaakje helemaal verdacht”, doelt de arts op onder meer Zinedine Zidane en Didier Dechamps wiens club Juventus beticht wordt van het stelselmatig toedienen van doping bij de spelers.

Paclet wijst er echter op dat de testresultaten het gebruik van doping niet bewijzen. “Er waren geen bewijzen, dus heeft men de zaak laten rusten.”

Verbaasd

Bovendien was niet Paclet, maar zijn collega Jean-Marcel Ferret tijdens het bewuste toernooi in dienst als dokter. Deze reageert dan ook verbaasd op de aantijgingen.

"We hebben niets gevonden. Er waren twee lichte afwijkingen in de hematocrietwaarden van de spelers. Maar dat werd toegeschreven aan het zware seizoen dat de spelers achter de rug hadden."

Wereldtitel

Frankrijk wist op het toernooi in eigen land voor het eerst in de historie de wereldtitel te veroveren. In de finale was de ploeg met Zidane als de grote ster met 3-0 te sterk voor de tot op dat moment regerend wereldkampioen Brazilië.