AMSTERDAM - De Nederlandse hockeymeiden hebben goud veroverd op de Jeugd Olympische Spelen in Singapore. In de finale won Oranje dankzij een golden goal van Argentinië. Het is het eerste goud dat de Nederlandse afvaardiging op de jeugdolympiade in de wacht sleept.

Nederland had in de groepsfase al gemerkt dat Argentinië een taaie tegenstander was. Vrijdag kwam Nederland op een 2-0 achterstand tegen de Zuid-Amerikaanse ploeg. Oranje kwam toen knap terug in de wedstrijd en perste er uiteindelijk een 2-2 gelijkspel uit.

Ook in de finale startte Nederland moeizaam. Argentinië nam in de 24ste minuut de leiding door een treffer van Augustina Albertarrio. Twaalf minuten na rust maakte Lieke van Wijk uit een strafcorner de gelijkmaker. Met de 1-1 stand gingen beide ploegen de verlenging in.

De golden goal werd de scherprechter van de spannende eindstrijd. In de achtste minuut van de verlenging schoot Van Wijk opnieuw met scherp vanaf de kop van de cirkel, waardoor het olympisch goud in Nederlandse handen kwam.