HOUSTON - Met dank aan zijn landgenoot Andre Agassi sluit Andy Roddick dit tennisjaar af als nummer één. In zijn tweede wedstrijd in de blauwe groep van de Masters Cup in Houston versloeg Agassi Juan Carlos Ferrero met 2-6 6-3 6-4. Door zijn tweede nederlaag kan de Spanjaard de leidende positie van Roddick in de Champions Race niet meer bedreigen.

Na het verlies in zijn openingspartij tegen de Zwitser Roger Federer, die woensdag van de Argentijn David Nalbandian won, bracht Agassi zich met zijn zege op Ferrero weer in de race voor een plaats in de halve finales.

De 33-jarige 'veteraan' had tegen zijn Spaanse opponent een moeilijke start. Ferrero pakte de eerste set met 6-2 en leek in hun vijfde onderlinge ontmoeting af te stevenen op de derde overwinning op rij. Maar onder toeziend oog van de Amerikaanse president George Bush herstelde Agassi zich en trok de partij met 6-3 6-4 naar zich toe.

Ritme

"Ik miste ritme in de eerste set", verklaarde Agassi. "Tegen iemand als Ferrero moet je daar de prijs voor betalen. Ik ben tevreden dat ik de wedstrijd nog heb kunnen omkeren."

Roddick kon Agassi niet meteen persoonlijk bedanken voor zijn 'hulp'. Hij zat tijdens de partij in een restaurant in Houston. In een eerste reactie noemde hij het een ongelooflijke eer om het jaar als nummer één af te sluiten. "Maar ik ben er nog meer trots op dat ik de zesde Amerikaan ben. Het is moeilijk te beseffen wat een geweldig jaar dit is geweest. Ik ben blij dat ik het voor eigen publiek mag afsluiten."

Agassi verheugd

Agassi was verheugd dat hij zijn jonge landgenoot te hulp kon schieten, maar noemde zijn bijdrage minimaal. "Hij heeft zichzelf in deze positie gebracht. Hij heeft het hardcourtseizoen op een ongelooflijke manier gedomineerd. Ik heb dat in 1995 ook gedaan en weet hoe zwaar het is. Hij verdient het en heeft veel om trots op te zijn." Vrijdag speelt Agassi tegen Nalbadian om een plaats in de halve finales.

In het dubbel sluiten de broers Mike en Bob Bryan het jaar af als nummer één. Zij werden geholpen door Mark Knowles en Daniel Nestor die de concurrenten Mahesh Bhupathi en Max Mirnyi versloegen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de ATP dat twee broers het seizoen als beste afsluiten.