APELDOORN - Bas van de Goor heeft suikerziekte. De volleyballer van Piet Zoomers/Dynamo verblijft voor de eerste behandelingen zeker tot vrijdag in het Apeldoornse Lukas ziekenhuis.

Oud-international Van de Goor klaagde sinds korte tijd over vermoeidheid. Aanvankelijk werd gedacht aan griep, maar bij nader onderzoek kwam de suikerziekte aan het licht. Over de consequenties voor zijn volleybalcarrière is in dit stadium nog niet veel te zeggen.

Topsport en suikerziekte

"Het bedrijven van topsport met suikerziekte is in principe mogelijk", lichtte manager Frans de Jong van Dynamo toe. "Maar de eerste prioriteit is nu dat Bas de ziekte onder controle krijgt. Daarna zal pas worden bekeken of hij kan blijven volleybal. Hij zal met de ziekte moeten leren omgaan, maar ondanks zijn zoveelste tegenslag is hij positief."

In december 2001 zakte Van de Goor plotseling in elkaar tijdens de training bij zijn toenmalige Italiaanse club Treviso. Er werd aanvankelijk gedacht aan een hersenbloeding, maar een vernauwing in de slagader in de schouder bleek het probleem. Hij lag een aantal weken in het ziekenhuis en kreeg een rustpauze van drie maanden voorgeschreven, maar kon zijn carrière voortzetten.

Oranje

In maart vorig jaar besloot hij wel zijn loopbaan bij Oranje te beëindigen. De middenblokkeerder speelde in totaal 295 interlands en won met Nederland goud bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta en de Europese titel in 1997. Een aantal maanden later kondigde hij zijn terugkeer naar Nederland aan. Hij tekende een contract voor twee seizoenen bij Dynamo.

Door een kuitblessure moest hij zijn rentree in de nationale competitie noodgedwongen uitstellen. Na een wekenlange pauze was hij in november eindelijk fit, maar kreeg een maand later opnieuw een terugslag. Hij deelde uiteindelijk toch in het succes van Dynamo met behalen van de Top Teams Cup en de nationale titel.