GELSELAAR - Een natuurijsbaan van vijf kilometer lengte waarop schaatsen bij lichte vorst en zelfs temperaturen van iets boven nul al mogelijk is. Het idee is afkomstig van marathonschaatser Jan Maarten Heideman. Energiebedrijf Essent, TNO MEP (Milieu, Energie en Procesinnovatie) en twee gerenommeerde ingenieursbedrijven onderzoeken momenteel of dergelijk droomijs technisch, financieel en planologisch haalbaar is.

Heideman heeft deze vier ondernemingen enthousiast gekregen voor zijn plan, dat hij samen met zijn vader Arend heeft bedacht. Het duo bestiert de stichting Hendrick Avercamp, die zich inzet voor behoud van de Hollandse schaatscultuur en wetenschappelijk onderzoek naar schaatsen stimuleert. "Wij willen het eeuwenoude wintergevoel van natuurijs helpen oproepen", zegt vader Arend.

Klimaatvoorspellingen

De sombere klimaatsvoorspellingen, waarin koude winters steeds zeldzamer zullen worden, wakkerden hun vernieuwingsdrift aan. "Vorig jaar was er in februari een korte vorstperiode waarin het ijs net niet dik genoeg was om er op te schaatsen. Onze gedachte is om de natuur op die momenten een handje te helpen, zodat het ijs wel houdt", aldus Heideman. "Het mooiste zou zijn een grote vaart of plas te vinden in een aantrekkelijke omgeving. Als je dan een baan kan kweken van ongeveer vijf kilometer lang, zal dat heel veel schaatstoeristen lokken."

Zo'n lange baan is in zijn ogen dan ook commercieel interessant, omdat recreanten, snelle toerrijders en professionele schaatsers nu voor natuurijs vaak nog moeten uitwijken naar het buitenland. "Er zijn diverse technieken voorhanden om ijsvorming kunstmatig te stimuleren, maar het project moet natuurlijk ook financieel haalbaar zijn en er moet een geschikte plek te vinden zijn. Vandaar dat onze stichting dat graag wil laten onderzoeken."

Enthousiast

Een woordvoerder van Essent laat weten dat het energiebedrijf enthousiast is over het ijsprojcet. "Als schaatssponsor kan dit heel aantrekkelijk zijn voor ons." De vier partijen die het haalbaarheidsonderzoek verrichten, nemen ieder hun deel van de kosten voor eigen rekening. Ze hopen nog voor de winter een rapport te presenteren.