AMSTERDAM - De Georgiër Merab Zjordania wordt de eigenaar van Vitesse. De investeerder neemt voor een onbekend bedrag de club uit Arnhem over.

Zjordania (49) is de eigenaar van het bedrijf Mj-Georgia, dat actief is in de branche van transfers en uitzendrechten.

De oud-speler van Dinamo Tbilisi, een topclub uit Georgië, neemt het volledige aandelenpakket van de huidige voorzitter Maasbert Schouten over en vestigt zich in de buurt van Arnhem. In het verleden was Zjordania bondscoach en bondsvoorzitter van Georgië.

'Feestdag'

“Vitesse gaat voor de landstitel”, aldus Schouten. “Zelf ben ik kort eigenaar geweest (sinds 2009, red.) en dat was ook de bedoeling."

"Achter de schermen werkten we aan een oplossing voor de lange termijn. De supporters werden seizoenen lang geconfronteerd met financiële problemen. Hun geduld werd op proef gesteld. Nu zit er een mooie tijd aan te komen. We veren terug. Zjordania heeft ons overtuigd van zijn oprechte betrokkenheid. Maandag 16 augustus is voortaan onze feestdag. Binnen twee of drie dagen zullen we de eerste effecten al zien."

'Ambities waarmaken'

“Als speler ben ik succesvol geweest”, aldus Zjordania, die bevriend is met Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj. “Sindsdien probeer ik dat in andere rollen ook te zijn. In het Nederlandse voetbal wil ik mijn ambities waarmaken."

"Ik ben heel blij dat ik eigenaar van Vitesse ben geworden. Ik heb er lang over nagedacht. Hier kan ik een sterke club bouwen. Ik ben onder de indruk van de jeugdopleiding, dat vind ik heel belangrijk. Met mijn connecties kan ik ook veel jonge spelers aantrekken."

Zjordania sluit uit dat er een nieuwe trainer wordt aangesteld. De selectie van Vitesse staat sinds januari 2009 onder leiding van coach Theo Bos.