BOEDAPEST - Op de voorlaatste dag van de Europese kampioenschappen langebaan in Boedapest komen zes Nederlanders in actie tijdens de finales.

Vooral Joeri Verlinden (100 vlinder) en Lennart Stekelenburg (50 school) zullen met hoge verwachtingen aan de eindstrijd beginnen, aangezien ze in de halve finales de beste tijd noteerden.

Zowel Verlinden als Stekelenburg scherpte in zijn discipline het Nederlands record aan. Stekelenburg snoepte die toptijd af van Robin van Aggele die zich vervolgens toch als derde voor de finale kwalificeerde.

Ook Hinkelien Schreuder (50 rug), Nick Driebergen (200 rug) en Femke Heemskerk (200 vrij) mogen zaterdag om de medailles strijden. Laatstgenoemde hoopt in de avonduren weer volledig fit te zijn, nadat ze sinds donderdagavond sukkelt met lichte griepverschijnselen.

Series

In de ochtend verschijnen er nog drie Nederlanders in het zwembad op het Margareteneiland. Moniek Nijhuis staat aan de start van de 50 schoolslag, Schreuder en Kraaijeveld melden zich voor de 50 meter vrije slag. Daarnaast probeert de estafetteploeg 4x200 meter vrije slag, rond kopman Sebastiaan Verschuren, een finaleplek op te eisen.

De Europese langebaankampioenschappen worden zondag afgesloten. Tot nu toe veroverde de Nederlandse equipe twee bronzen medailles (Heemskerk op 100 vrij en Sebastiaan Verschuren op 200 vrij).