VANCOUVER - Ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat met terugwerkende kracht op de nieuwe designdrug THG controleren. Alle ingevroren urinestalen die zijn afgenomen bij de Olympische Winterspelen van Salt Lake City 2002, worden op de moderne steroïde THG (tetrahydrogestrinon) getest. Dat heeft voorzitter Jacques Rogge dinsdag in Vancouver gezegd.

"We willen weten of THG destijds in Salt Lake City al werd gebruikt", liet de Belg weten. "Mijn gevoel zegt me dat THG een tamelijk geïsoleerd probleem is en geen wereldwijde kwestie. Maar om dat zeker te weten, gaan we de monsters uit Salt Lake opnieuw onderzoeken."

Eerder al kondigden de internationale zwemfederatie en de internationale atletiekfederatie hercontroles aan van de urinemonsters die in de afgelopen zomer bij de wereldkampioenschappen in deze sporten werden afgenomen. Ook andere bonden hebben aangegeven eerdere controles bij evenementen opnieuw te willen uitvoeren. De sportorganisaties willen echter eerst juridische toestemming voordat ze tot actie overgaan.

THG

THG heeft de sportwereld de afgelopen weken volledig op zijn kop gezet. Het middel werd in de Verenigde Staten ontdekt na een tip van een trainer. Het door het Internationaal Olympisch Comité goedgekeurde laboratorium in Los Angeles slaagde erin een methode te ontwikkelen om het duistere middel te traceren.

Dopingwetgeving

Vooral Amerikaanse topsporters zouden THG gebruikt hebben om de dopingwetgeving te ontlopen. Tientallen deelnemers aan de Amerikaanse atletiekkampioenschappen in juni van dit jaar zouden positief zijn getest op het verboden middel, waarna ook veel topsporters uit andere disciplines in de Verenigde Staten buiten wedstrijdverband op THG werden onderzocht. De resultaten van de B-test en de namen van de boosdoeners worden niet eerder dan volgende maand naar buiten gebracht.

In Europa werd de Britse atleet Dwain Chambers op het gebruik van het middel gepakt. De Europees kampioen op de 100 meter is voorlopig geschorst.