MACAU - De Nederlandse volleybalsters hebben vrijdag in de World Grand Prix opnieuw van China verloren. In de eerste wedstrijd van de tweede speelronde in Macau waren de Aziatische vrouwen met 3-0 (25-16 25-19 25-16) te sterk voor de ploeg van bondscoach Avital Selinger.

Ook nu maakten vooral Wang Yimei en Hui Ruogi het verschil.

Vorige week ging Oranje in Chengdu met 3-1 onderuit tegen China. In het tweede speelweekeinde neemt Nederland het zaterdag op tegen Brazilië.

De Dominicaanse Republiek is zondag de derde tegenstander. Nederland won in de eerste ronde van Thailand en Puerto Rico en bezet in de algemene rangschikking nu de zesde plaats.

Basis

Selinger begon met dezelfde basis als vorig weekeinde: Francien Huurman, Manon Flier, Chaïne Staelens, Maret Grothues, Caroline Wensink, spelverdeelster Laura Dijksman en libero Janneke van Tienen.

Alice Blom mocht, na twee eerdere invalbeurten, starten in de derde set in plaats van Staelens. Ze zou uitkomen op 9 punten, evenveel als Huurman en maar één minder dan topscoorster Flier.

Nicole Koolhaas en Quinta Steenbergen kwamen tegen de Chinese vrouwen, evenals de Poolsen nog ongeslagen, ook even in actie. Zij konden de confrontatie net als de routiniers geen wending geven. De Aziatische opponent kon als altijd vertrouwen op een uitstekende veldverdediging en blokkeerde bovendien sterk.

Complimenten

Het was overigens bepaald niet de beste wedstrijd van Oranje tot dusver, beaamde Selinger. ''China zette veel druk op ons, waardoor we niet in de wedstrijd kwamen. We gaan ons voorbereiden op Brazilië en hopen dan een betere wedstrijd te spelen.''

Aanvoerster Flier complimenteerde de gastvrouwen met het vertoonde spel. ''China serveerde goed. Onze passing was niet optimaal en we maakten te veel aanvallende fouten. Vorige week in Chengdu ging het beter.''