Kees ’t Hart was met ‘Het mooiste leven...’ in 2001 de eerste. Hij mocht een seizoen lang overal meelopen met en bij SC Heerenveen en gaf daarmee een niet eerder vertoonde inkijk van een betaald voetbal organisatie (BVO).

Marcel van Roosmalen tikte vijf jaar later een nog steeds ongeëvenaard en steengoed document over zijn seizoen bij het zwalkende Vitesse. Hilarisch, in alle facetten.

Journalist Ludo van Denderen zat afgelopen seizoen als een vlieg op de muur bij Fortuna Sittard, zwalkende BVO in het afvoerputje van de Jupiler League. Ook dit leverde een prima boek op.

Verbazing

Van Denderen is Fortuna-fan en doet er in ‘Gelukkig is er vlaai’ geen moment zijn best voor dit te verbergen. Het irriteert echter niet, maar verbaast soms wel. Zo speelt de schrijver een grote rol in het bijna aantrekken van spits Iwan Redan en wordt hem aan het einde van het seizoen door een bestuurslid gevraagd na te denken over een nieuwe trainer voor na de zomerstop.

Aan alles is af te lezen dat de auteur vele uren heeft gestoken in het vervaardigen van deze uitgave.

Romantisch

Het beeld van de club Fortuna Sittard wordt er alleen maar romantischer van. Spelers en technische staf die samen het veld sneeuwvrij maken tijdens de strenge winter. Terugkerende verkeerde rugnummers op wedstrijdformulieren. Een gat in de begroting, links en rechts gevuld door fans met een groen-geel hart en een stevige portemonnee.

En een selectie die na een training wanhopig zoekt naar die ene bal, die naar later blijkt helemaal niet kwijt is. Dat degradatie naar de Topklasse op een haar na uitblijft, maakt de status van Fortuna als veredelde amateurclub alleen maar groter. Het is al heel wat dat de club nog bestaat, nadat de KNVB in de zomer van 2009 de proflicentie introk.

Lijntjes

Dit boek geeft ook prima weer hoe de lijntjes tussen journalisten en spelers (kunnen) lopen. Van Denderen verhaalt veel over zijn telefoontjes en smsjes met middenvelder Charlie van den Ouweland, die zijn teamgenoot Angelo Simone in een van die gesprekken ‘een rare vogel’ noemt.

Verder weten we na het lezen dat er spelers bij Fortuna zijn die per seizoen 15.000 euro (!) verdienen (al spelen er ook jongens op amateurbasis), dat er honderd euro premie per punt wordt uitgekeerd en dat de club, net als Ajax, een parkeergarage onder het stadion heeft.

Cijfer: 7,5

Gelukkig is er vlaai

Uitgever: Spectrum
Auteurs: Ludo van Denderen
ISBN-nummer: 9 789049 103552
Pagina’s: 209
Prijs: 14,99 euro