AMSTERDAM - Voordat Roger Federer zijn tennisracket aan de wilgen hangt, wil hij ten minste nog vier Grand Slams winnen. De 29-jarige Zwitser is met zestien gewonnen ‘majors’ al recordhouder.

“Ik denk dat het mogelijk is, want ik heb jaren beleefd dat ik drie of zeker twee Grand Slams won”, zegt Federer tegen de BBC. “Omdat ik nog maar zestien tot twintig toernooien per jaar afwerk, raak ik in elk geval niet overbelast. Bovendien houdt dat het vuur brandend."

Minder jaar

Federer is zeker naar zijn maatstaven bezig aan een minder jaar. Door zijn uitschakeling in de kwartfinale op Wimbledon zakte hij naar de derde plaats op de wereldranglijst.

“Ik wendde me even helemaal af van tennis, heb de finale van Wimbledon niet eens gezien. De knop gaat bij mij altijd heel snel om, buiten de baan denk ik heel weinig aan mijn sport.”

Leeftijd

Zijn voor toptennissers gevorderde leeftijd ziet de Zwitser niet als een obstakel richting nieuwe triomfen.

“Natuurlijk duurt het soms langer voordat je ergens van herstelt, ik heb meer dan duizend wedstrijden gespeeld. Maar ik ben nu veel meer dan in het verleden bezig met mijn lichaam. Fysiek werk, rek- en sterkoefeningen, massages; ik ben professioneler bezig dan ooit.”

Federer bereidt zich momenteel in Toronto voor op de US Open. Donderdag plaatste hij zich voor de kwartfinales ten koste van Michael Llodra: 7-6 en 6-3.