AMSTERDAM – Het Nederlands elftal heeft de oefeninterland tegen Oekraïne met 1-1 afgesloten. De ‘tweede keus’ van bondscoach Bert van Marwijk leek door een doelpunt van Jeremain Lens op rozen te zitten, maar Oleksandr Aliejev schoot de eindstand op het scorebord.

Oranje begon de wedstrijd in Kiev met vier debutanten. Jeffrey Bruma, Siem de Jong, Ricky van Wolfswinkel en Lens mochten van Van Marwijk hun eerste speelminuten maken in het ‘echte’ Oranje.

Oekraïne, dat naast sterspeler Andrei Sjevtsjenko aantrad met Anatoli Timostsjoek (Bayern München) en Andrei Voronin (ex-Liverpool), had moeite om een gat te vinden in het jeugdige verdedigingsblok. Bruma en aanvoerder Ron Vlaar hielden zich in de eerste helft knap overeind.

Mogelijkheden

De enige kans voor de thuisploeg kwam op naam van Sjevtsjenko. De oud-speler van onder andere AC Milan en Chelsea schudde behendig Bruma van zich af, maar zijn schot ging net naast het doel van Michel Vorm, de enige WK-ganger in de selectie van Oranje.

Het Nederlands elftal stelde hier voor de rust een grote mogelijkheid tegenover. Een vrije trap van Theo Janssen kwam via een scrimmage voor de voeten van Siem de Jong. Zijn schot werd goed gekeerd door de Oekraïense doelman Andrei Piatov.

Debuut

In de tweede helft mochten ook Erik Pieters, Leroy Fer en Roy Beerens hun debuut maken. Het jeugdige Oranje, waarbij invaller Hedwiges Maduro de meest ervaren speler was met dertien interlands, werd teruggedrongen door Oekraïne, zonder echt grote kansen weg te geven.

Een afstandsschot van Timostsjoek werd goed gekeerd door Vorm en ook Olexandr Romanstsjoek kon de doelman van Oranje niet verrassen. Net toen de druk groter werd, kwam het Nederlands elftal tegen de verhouding in op voorsprong.

Eindstand

Een kwartier voor tijd besloot Janssen van twintig meter uit te halen. De bal stuiterde via de onderkant van de lat weer in het veld waarna het voor Lens een koud kunstje was om deze in het lege doel te schieten.

Een minuut later zette Aliejev beide ploegen weer naast elkaar door een vrije trap achter Vorm te schieten. Janssen kreeg in de blessuretijd nog een grote kans, maar zijn vrije trap verdween net naast het Oekraïense doel.

Bekijk de samenvatting