VADUZ - Jong Oranje heeft zich zonder puntenverlies geplaatst voor de play-offs in het EK-kwalificatietoernooi. De ploeg van bondscoach Cor Pot won woensdagavond ook de zevende groepswedstrijd.

Nederland was in Vaduz met 3-0 te sterk voor Liechtenstein, dat in het eerste onderlinge duel met dezelfde cijfers onderuitging. Voor de ploeg van Pot scoorden Erik Falkenburg en de twee invallers Jens Toornstra en Bas Dost.

Met nog één groepswedstrijd te spelen, is Jong Oranje al zeker van de eindzege in poule 4. Op 9 en 13 oktober zijn de play-offs. De winnaars van die wedstrijden (uit en thuis) kwalificeren zich voor het EK volgend jaar zomer in Denemarken. Bij dat toernooi valt ook een olympisch ticket te verdienen.

Improviseren

Pot moest voor het duel in het regenachtige Vaduz behoorlijk improviseren. Hij miste liefst negen spelers uit zijn kernploeg. Zeven man waren door bondscoach Bert van Marwijk opgeroepen voor de oefeninterland van het 'grote' Oranje in en tegen Oekraïne. Feyenoorder Georginio Wijnaldum ontbrak wegens een tandheelkundige ingreep.

Ploeggenoot Diego Biseswar nam woensdagavond plaats op de tribune. De aanvaller bleek te veel last te ondervinden van een voetblessure.

NEC-speler John Goossens was zijn vervanger. Hij was de enige debutant in het Nederlandse basisteam. Stef Nijland moest na een kwartier al naar de kant wegens een voetblessure.

Spanje

Jong Oranje speelt over drie weken de laatste groepswedstrijd in en tegen Spanje. De loting voor de play-offs is op 10 september. Nederland heeft daarbij dankzij de groepswinst een gunstige positie.