BREDA - Een beter spelend AZ heeft NAC zondag in Breda laten wegkomen met een punt: 1-1. De Alkmaarders kwamen na een uur op voorsprong via Erik Falkenburg.

Er leek niets aan de hand voor AZ, totdat Matthew Amoah ruim tien minuten voor het einde ineens scoorde.

NAC poetste daardoor het strafpunt weg waarmee het de competitie begon.

De Brabantse club kreeg die straf voor het te laat betalen van premies aan het CFK, het pensioenfonds voor profvoetballers.

Lamlendig

De ploeg van trainer Robert Maaskant leek in de beginfase allerminst van plan om uit de min te geraken. NAC startte lamlendig en liet AZ rustig combineren.

De Noord-Hollanders beleefden donderdag een moeilijk duel bij IFK Göteborg. Desondanks plaatste AZ zich voor de laatste voorronde van de Europa League.

Na die matige wedstrijd liet trainer Gertjan Verbeek de WK-gangers Brett Holman, Héctor Moreno en Simon Poulsen weer opdraven in de basisopstelling. Oranje-international Stijn Schaars ontbrak nog steeds, net als doelman Sergio Romero en aanvaller Moussa Dembéle die op een mogelijke transfer wachten.

Luijckx

Bij NAC debuteerde een oude bekende van AZ. Kees Luijckx, opgeleid bij de Noord-Hollanders, werd door trainer Robert Maaskant geposteerd als verdedigende middenvelder. NAC contracteerde Luijckx vorig seizoen al, maar hij speelde eerst nog een halfjaar op huurbasis voor ADO Den Haag.

Doordat de Alkmaarders in een te laag tempo speelden, kwam het duel pas na een halfuur los. Holman pegelde de bal van een meter of twintig op de lat.

NAC leek wakker geschud, want drie minuten later was Robbert Schilder dicht bij een treffer voor de thuisploeg. De middenvelder schoot echter op de vuisten van Joey Didulica.

Falkenburg

Na rust begonnen de Brabanders sterk, maar was het toch AZ dat na bijna een uur spelen op voorsprong kwam via Falkenburg. De van Sparta overgekomen aanvaller, die in Rotterdam vooral als middenvelder acteerde, kreeg de bal voor zijn voeten na een ongelukkige sliding van Schilder en haalde meteen uit: 0-1.

Amoah bracht NAC zo'n tien minuten voor tijd uit het niets op gelijke hoogte. Een voorzet van invaller Joonas Kolkka belandde op het hoofd van Anthony Lurling die Amoah bediende: 1-1. Beide ploegen waren daarna niet meer in staat om echt voor de overwinning te gaan.