ARNHEM - Het debuut van John van den Brom als trainer in de eredivisie verliep zondag niet zoals hij wenste. De 43-jarige geboren Amersfoorter ging met zijn nieuwe werkgever ADO Den Haag onderuit bij Vitesse, de club waar hij zelf jarenlang voetbalde.

Vitesse, dat twee strafschoppen benutte, won met 3-1. De nederlaag mocht ADO zichzelf aanrekenen. In de eerste helft was de nummer vijftien van vorig seizoen veel sterker.

Op aangeven van Wesley Verhoek schoot Lex Immers, die door Van den Brom verrassend als spits was opgesteld, de bal na ruim een kwartier spelen achter doelman Piet Velthuizen.

Geluk

Het leek een kwestie van tijd tot ADO de voorsprong zou uitbreiden. Vitesse voorkwam met een beetje geluk meerdere tegendoelpunten en sloeg kort voor rust zelf wel direct toe.

Wiljan Pluim ontdeed zich in het strafschopgebied van enkele verdedigers en schoot de gelijkmaker binnen.

Drie strafschoppen

In de tweede helft was er een hoofdrol weggelegd voor Reinold Wiedemeijer. De scheidsrechter gaf Vitesse, dat na rust juist veel beter was dan ADO, binnen korte tijd twee strafschoppen. Lasse Nilsson trof beide keren doel, of beter gezegd: drie keer.

De Zweed moest de tweede strafschop overnemen, omdat zijn medespelers te vroeg kwamen ingelopen.

Dat gebeurde bij de eerste penalty ook al, maar toen keurde Wiedemeijer het doelpunt wel goed. ADO was in de slotfase niet meer in staat iets terug te doen.

Meevaller

De zege was een meevaller voor Vitesse, dat een moeilijk seizoen tegemoet lijkt te gaan. Het team van trainer Theo Bos zag in de zomer met aanvoerder Paul Verhaegh, Claudemir, Santi Kolk en Nicky Hofs belangrijke spelers vertrekken.

Hofs, die nu voor het Cypriotische AEL Limassol voetbalt, nam zondag voor aanvang van de wedstrijd tegen ADO afscheid van het publiek. Wegens de slechte financiële situatie kon Vitesse het vertrek van de spelbepalers nauwelijks opvangen.

De sterk verjongde ploeg bleek zondag tegen ADO echter ook tot behoorlijk voetbal, met een maximaal resultaat, in staat.