AMSTERDAM - Ajax heeft tijdens de seizoensopener tegen FC Groningen een 2-0 voorsprong weggegeven. Mounir El Hamdaoui gaf de Amsterdammers een comfortabele marge, maar de thuisploeg kwam vijf minuten voor tijd langszij.

De wedstrijd ging in de eerste helft gelijk op met kansen voor beide ploegen. Demy de Zeeuw stelde Groningen-doelman Luciano da Silva een aantal keer uit een vrije trap op de proef. Aan de andere kant verzuimde Nicklas Pedersen de score te openen.

Bij de thuisploeg kende de aanwinst Servische aanwinst Dusan Tadic een aardig debuut. Vooral aan het einde van de eerste helft hield hij de Amsterdamse verdediging regelmatig bezig.

El Hamdaoui

Na de pauze was het Ajax dat aanzienlijk gretiger uit de kleedkamer kwam. Een lange bal van doelman Maarten Stekelenburg in de vijftigste minuut werd op het middenveld verlengd waarna El Hamdaoui zonder tegenstand kon oprukken naar de rand van het strafschopgebied.

Met een bekeken schot met de buitenkant van de voet verschalkte de aanvaller Luciano. Tien minuten later herhaalde El Hamdaoui dat kunstje. Na een steekpass van De Zeeuw was hij wederom op de rand van de zestien met de buitenkant van de voet trefzeker.

Verdwaasde fan

Een kwartier voor tijd bracht Tim Matavz de spanning in de wedstrijd terug door in een hectische fase na slecht uitverdedigen van Ajax de aansluitingstreffer te scoren.

Vlak daarvoor betrad een verdwaasde fan het veld terwijl Tadic namens Groningen op het Ajax doel afstromde. De man rende richting de middenlijn, maar sprong al snel weer achter de boarding waar hij door stewards in de kraag werd gegrepen.

Fair Play

Thomas Enevoldsen legde al vroeg in het seizoen een basis voor de Fair Play-award. De Groningen-speler stond op de rand van het strafschopgebied toen hij zag dat Stekelenburg, na een botsing met ploeggenoot Oleguer, aangeslagen op de grond lag.

In plaats van op zoek te gaan naar de gelijkmaker, trapte de Deen de bal over de zijlijn.

Beloning

Vijf minuten voor tijd werd Groningen alsnog beloond met de verdiende gelijkmaker. Uit een hoekschop ontstond wederom een klutssituatie die Pedersen dit keer wel wist te benutten.

Ajax zette daarna nog wel aan, maar kwam niet meer tot een uitgespeelde kans. Ook de thuisploeg ging nog voor de winst, maar had uiteindelijk vrede met het gelijkspel.