ROTTERDAM - Feyenoord heeft zich bij de start van het nieuwe seizoen getoond als een ploeg met twee gezichten. Welke de juiste is, valt nog niet te voorspellen. De zege op FC Utrecht (3-1 na 0-1 bij rust) was het gevolg van een spectaculaire wederopstanding.

De opstelling van Feyenoord bij de seizoensstart kende slechts een nieuwe speler in vergelijking met het vorige seizoen.

De Russische huurling Fedor Smolov mocht van trainer Mario Been zijn opwachting maken, hij speelde centraal in de geïmproviseerde voorhoede.

Bij FC Utrecht bleef zelfs alles bij het oude, de elf basisspelers van zondag speelden ook vorig seizoen onder trainer Ton du Chatinier. Been beschouwt FC Utrecht als een van de concurrenten voor de de vierde plaats. Daarvoor komt een heel contingent clubs in aanmerking.

Van Wolfswinkel

Anders dan in de Europa League-wedstrijd tegen FC Luzern verzuimden de bezoekers het duel al vroeg te beslissen. In het eerste kwartier had FC Utrecht al met 3-0 voor kunnen staan.

Het bleef bij een doelpunt, na een fout van doelman Erwin Mulder die na een vrije trap van Jan Wuytens een open kans gaf aan Ricky van Wolfswinkel.

De spits, die woensdag in de interland tegen Oekraïne zijn debuut in het Nederlands elftal hoopt te maken, wist daarmee wel raad. Van Wolfswinkel maakte het uur overigens niet vol. Hij werd vroeg in de tweede helft vervangen door een extra middenvelder, Barry Maguire.

Mertens

Dries Mertens was in de eerste helft de opvallendste man aan de zijde van Utrecht. De kleine Belg schoot in de beginfase rakelings naast, raakte even later de lat en vond vervolgens nog twee keer de vuisten van Mulder op zijn weg.

Feyenoord stelde er weinig tot niets tegenover. Twee slappe inzetten van Leroy Fer zorgden voor de meeste dreiging. Een nieuwe spits is pure noodzaak in de Kuip. Flirts met Danny Koevermans en Jan Vennegoor of Hesselink liepen nog op niets uit.

Smolov

Smolov begon als diepste man, zocht zijn plek en week vaak uit naar de zijkanten. Na de rust bleef de Rus meer op zijn positie. Het kwam het spel van de thuisclub ten goede.

Een eigen doelpunt van Alje Schut zette Feyenoord op het goede spoor. Terwijl FC Utrecht instortte, liepen de Rotterdammers door treffers van Luigi Bruins en Leroy Fer uit naar een onverwachte overwinning die omarmd werd door het 'Legioen'.